Фото: Новинарня

Вступ до НАТО в обмін на території: Білий дім заперечує подібні розмови

В адміністрації президента США спростували інформацію про те, що ведуться розмови про можливе надання Україні членства в НАТО в обмін на відмову від частини територій на користь Росії.

Про це заявив координатор стратегічних комунікацій Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі.

"Нічого подібного. Це не так", — відповів Джон Кірбі на запитання журналіста щодо дискусій про обмін українських територій на членство в НАТО.

За його словами, позиція американської влади зводиться до того, що Україну в перспективі планують прийняти до НАТО і це підтвердило керівництво країн-членів Альянсу під час останнього саміту у Вільнюсі.

"На Вільнюському саміті Альянс підтримав ідею про те, що шлях до членства може бути розроблений. Наразі основна увага зосереджена на допомозі Україні у боротьбі з російською агресією та поверненні територій, які повністю належать Україні. Вони досягають прогресу щодня, і ми продовжуватимемо їх підтримувати", — сказав Кірбі.

Нагадаємо, 15 серпня голова апарату генсека НАТО Стіан Єнсен заявив, що Україна може вступити до Альянсу в обмін на свої території. За його словами, "треба подумати, якою буде безпекова ситуація в Україні після закінчення війни". Голова канцелярії запевнив, що питання про цілісність території України порушує не він. Проте зараз з'явилися серйозні зрушення у питанні щодо можливого вступу України до НАТО.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк різко розкритикував заяву представника НАТО Стіана Єнсена. Він наголошує, що такі варіанти передбачають, що необхідно свідомо піти на програш демократії, заохочення глобального злочинця, консервацію російського режиму, знищення міжнародного права й обов’язкове перенесення війни на інші покоління.

Крім того, Міністерство закордонних справ України засудило пропозиції про обговорення членства в НАТО в обмін на територіальні поступки Російській Федерації та назвало абсолютно неприйнятними ці розмови. У відомстві наголошують, що завжди виходили з того, що Північноатлантичний Альянс, як і наша держава, територіями не торгують.

Згодом Стіан Єнсен попросив вибачення. Він визнав, що його заява була помилковою і йому "не слід було говорити про це в такий спосіб". Водночас посадовець спробував уточнити, що заява про "членство в обмін на території" потребує роз'яснення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.08.2023 07:55