Фото: Twitter Клеверлі

Вступ України до НАТО: Британія готова підтримати спрощену процедуру

Велика Британія підтримає вступ України до НАТО за спрощеною процедурою. Там переконані, що Україні не потрібно буде проходити етап Плану дій щодо членства (ПДЧ) для вступу до військового альянсу.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі, пише The Guardian.

Процес ПДЧ передбачає, що країни-кандидати отримують оцінки й поради в міру того, як вони здійснюють кроки, спрямовані на досягнення критеріїв НАТО в оборонній та інших сферах.

Якби Україна фактично пропустила такий етап, це поставило б її в одну категорію з новим членом Фінляндією. Для порівняння, Північна Македонія брала участь у 20-річній програмі до її вступу у 2020 році.

"Ми бачили, як Україна розвивається, і розвивається неймовірно швидко. Єнс Столтенберг на неформальному саміті міністрів закордонних справ НАТО сказав, що насправді багато вимог Плану дій щодо членства в Альянсі вже виконуються", — заявив Клеверлі.

Міністр додав, що Україні вдається успішно реформувати свої Збройні сили у ході повномасштабної війни з Росією.

"Я думаю, що позиція Британії була б дуже і дуже прихильною, якби ми відійшли від плану дій щодо членства, визнавши, що випадки як Швеції, так і Фінляндії не вимагали цього. Українці продемонстрували свою прихильність до реформи Збройних сил і проявили себе на полі бою. І я думаю, що всі союзники НАТО визнають це", — додав Клеверлі.

Нагадаємо, генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна отримає потужний пакет допомоги, покликаний протягом кількох років наблизити нашу державу до стандартів Альянсу.

Раніше Столтенберг заявляв, що країни-члени НАТО планують дати "чіткий сигнал" про те, що майбутнє України в Альянсі. Це станеться вже у липні на саміті НАТО у Вільнюсі. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 16 червня провів переговори із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Лідери обговорили майбутній саміт НАТО у Вільнюсі, який має відбутися 11-12 липня. Зокрема, Кулеба зауважив, що під час саміту Україна має зробити крок до вступу в Альянс.

Також Єнс Столтенберг заявляв, що передача російської ядерної зброї на територію Білорусі викликає занепокоєність у Північноатлантичному альянсі. Такий хід подій посилює вимогу України щодо швидкого вступу в НАТО.

Своєю чергою Україна очікує запрошення до НАТО на липневому саміті Альянсу у Вільнюсі. Також наша держава сподівається на озвучення конкретної дати вступу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.06.2023 23:55