Фото ілюстративне. Джерело: "Слово і діло"

Вступ України до ЄС: журналісти дізналися, скільки мільярдів євро отримає Київ у перші сім років

Після вступу до Європейського Союзу перші сім років Україна зможе претендувати на приблизно 186 мільярдів євро із бюджету ЄС. У Європі вже розпочали моделювати бюджет.

Про це повідомив Financial Times із посиланням на співрозмовників, знайомих із внутрішніми дискусіями у Євросоюзі. Такі цифри нібито пролунали на переговорах країн-членів про можливе приєднання до ЄС ще дев’яти країн.

Посадовці ЄС розрахували, як може виглядати розподіл спільного бюджету у рамках чинних правил, які застосовували до бюджету на 2021-2027 роки. У такий змодельований розширений ЄС додали Україну, Молдову, Грузію та країни Західних Балкан.

За розрахунками, у разі такого розширення на них потрібно закладати 256,8 мільярда євро. Це означатиме суттєве скорочення видатків на країни, які вже є членами Євросоюзу. Зокрема, субсидії на сільське господарство ймовірно доведеться скоротити на близько 20%.

Експерти дійшли висновку, що навіть після суттєвої зміни наявних бюджетних механізмів перед наступним розширенням фінансовий баланс у Євросоюзі після приєднання ще дев'ять країн суттєво зміниться. Бюджет потребуватиме збільшення на 21% — до 1,47 трильйона євро. Це дорівнює приблизно 1,4% валового національного доходу 36 країн. Новий баланс означатиме суттєве зростання внесків багатших країн Західної Європи.

Якщо застосувати чинні бюджетні правила до ЄС з 36 країн, то Україна могла би за семирічний термін претендувати на близько 96,5 мільярда євро коштів на сільське господарство, що означає вже згадане скорочення обсягів субсидій для інших країн.

У разі вступу до ЄС Україна стане найбільшим отримувачем сільськогосподарських субсидій у ЄС, обійшовши за масштабами Францію, і саме у цій сфері вплив її вступу стане найвідчутнішим.

Також Україна могла би претендувати на 61 мільярдів євро з так званих "фондів згуртованості", призначенням яких є інвестиції в інфраструктуру менш розвинених країн-членів і їхнє "підтягування" до рівня решти. У розширеному ЄС із чинними правилами Чехія, Естонія, Литва, Словенія, Мальта і Кіпр, ймовірно, вже не зможуть претендувати на кошти з цих фондів.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський у понеділок, 2 жовтня, під час зустрічі-засідання Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу в Україні запевнив партнерів, що країна виконає сім рекомендацій Єврокомісії та буде готова до початку переговорів щодо членства в ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.10.2023 13:27