Фото: скріншот

Вважали шпигуном: США збили китайську повітряну кулю

У суботу, 4 лютого, Сполучені Штати Америки збили китайську повітряну кулю. Влада припускає, що ця техніка здійснювала спостереження за військовими Штатів.

Про це повідомляє Associated Press.

Збити кулю вдалося внаслідок невеликого контрольованого вибуху над Атлантичним океаном. У водах США наразі триває операція зі збирання уламків. ЗМІ пишуть, що частини кулю розміром із три шкільних автобуси.

Президент США Джо Байден запевняє, що влада подбає про це.

Для ліквідації кулі над узбережжям Кароліна закрили повітряний простір. Також недоступними були аеропорти в Чарльстоні та Міртл-Біч, Південна Кароліна, і Вілмінгтон, Північна Кароліна.

Федеральна авіаційна адміністрація змінила маршрут повітряного руху в цьому районі та попередила про затримки через обмеження польотів.

Окрім цього, попросили звільнити місце операції й моряків, які були неподалік.

Байден був схильний до того, щоб приземлити аеростат над сушею. Усе для того, щоб зібрати якомога більше уламків. Натомість представники Пентагону відмовилися від цієї ідеї через потенційний ризик для людей на землі.

Водночас через ситуацію з аеростатом скасували візит держсекретаря США Ентоні Блінкена до Пекіна. Поїздка мала відбутися у неділю, 5 лютого. Під час візиту Блінкен мав поговорити з владою Китаю про зменшення напруги між США та Пекіном.

За даними ЗМІ, Китай стверджує, що аеростат є просто "дирижаблем" для дослідження погоди, який злетів із курсу. Пентагон заперечує це пояснення, а також твердження Китаю, що він не використовується для спостереження і має лише обмежені навігаційні можливості.

Нагадаємо, китайський аеростат помітили вранці 4 лютого над Кароліною. Куля наближалася до узбережжя Атлантичного океану.

Світ, 04.02.2023 22:34