Фото: Белта

Як Лукашенко може використати "вагнерівців" в інтересах Білорусі: в ISW розповіли про плани диктатора

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, можливо, сигналізував про свій намір використати групу "Вагнера" для створення основи для невказаної білоруської "контрактної армії". 

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, Лукашенко заявив 1 серпня, що прагне зберегти групу "Вагнера" у складі збройних сил Білорусі, використовуючи досвідчених бійців для "активнішого створення контрактної армії". Диктатор не повідомив подробиць про організаційну структуру "контрактної армії", заплановану кінцеву чисельність або термін формування, але зазначив, що зараз група "Вагнера" налічує понад 30 тисяч бійців.

Вказується, що нині у Білорусі немає "контрактної армії" чи структури, це нагадує "контрактну армію", що у цьому контексті, швидше за все, відповідає російському терміну "контрактники" — професійні солдати-добровольці, а не призовники. Білоруські збройні сили не мають з'єднань вище за рівень бригади, а основними бойовими одиницями Білорусі є шість окремих бригад (три механізовані, дві повітряно-десантні та одна спецвійська), в основному укомплектовані 18-місячними призовниками та деякими військовослужбовцями за контрактом.

Створення "контрактної армії", ймовірно, вимагатиме створення нового формування чи значної реорганізації чинних білоруських бригад і перегляду білоруської підготовки до створення сил професійних солдатів із тривалим терміном служби, як і раніше (і безрезультатно) робила Росія наприкінці 2000-х — на початку 2010-х років. Тодішній міністр оборони Білорусі Андрій Равков заявляв у 2016 році, що Білорусь не повинна та не планує переходити від традиційної штатно-кадрової системи до повністю контрактної армії.

Нагадаємо, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко "передумав" разом з "вагнерівцями" нападати на Польщу. Диктатор заявив, що "пожартував" про наміри бойовиків ПВК "Вагнера" поїхати "на екскурсію в Жешув".

Раніше повідомлялось, що найманці приватної військової компанії "Вагнера" повинні негайно прибути у табори, розташовані у Республіці Білорусь. Їх відкликає з відпусток особисто засновник ПВК Євген Пригожин. На 5 серпня сплановані невідомі заходи "вагнерівців" під особистим керівництвом Пригожина.

В українській розвідці вважають, що зараз найманці ПВК "Вагнера" у Білорусі не загрожують Україні. Речник ГУР МО України Андрій Юсов повідомляв, що частина терористів стануть інструкторами для білоруських та російських військових. Самі "вагнерівці" заходять до Білорусі роззброєними, але значна частина із них має бойовий досвід.

29 липня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що понад сотня найманців приватної військової компанії "Вагнера" вирушили до Сувальського коридору. Він обʼєднує територію балтійських країн з Польщею та відокремлює Калінінградську область Росії та Білорусі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.08.2023 07:23