Фото: ТСН

Як парламент розглядатиме новий законопроект про мобілізацію: Железняк оприлюднив попередній графік

У вівторок, 30 січня, Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради оновлену версію законопроекту про мобілізацію номером №10449, який народні депутати можуть розглянути вже наступного тижня. Але навіть у разі успішного проходження документа в парламенті, раніше березня документ не набере чинності.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі. Він розписав найбільш реалістичний графік в Раді стосовно того, як буде рухатись розгляд і ухвалення законопроекту про мобілізацію.

Железняк нагадав, що 30 січня законопроект №10449 був зареєстрований у ВР. Наступним етапом, на його думку, буде включення в порядок денний сесії.

"Далі важливий етап: скорочення строків подання альтернативних законопроектів з 14-ти днів до семи. Це потребує окреме голосування (226+). Воно може відбутися не раніше 6 лютого, і якщо буде підтримане таке скорочення, то законопроект має шанс бути розглянутим на найближчому пленарному тижні в лютому, тобто умовно 6-9 лютого", зазначив нардеп. 

Далі, за його словами, має відбутися засідання Комітету з оборони, який вирішить — підтримати або урядову версію, або якусь з альтернативних. 

"Комітет поважний, тому раніше голосування за скорочення термінів (а це 06 лютого і далі) таке засідання не відбудеться", наголосив Железняк.

Як зауважив нардеп, наступний етап  це винесення законопроекту на голосування у перше читання. Він прогнозує, що це станеться не раніше 7 лютого.

"Якщо законопроект депутати підтримають 226+ голосами в першому читанні, то буде потрібно ще одне голосування за скорочення строку правок. Для цього потрібно теж 226+ голосів і якщо така процедура пройде, у депутатів буде сім днів на подачу правок. Якщо не пройде 14 днів на подачу правок", зазначає Железняк.

Далі, за сценарієм, Комітет має розглянути всі правки, яких очевидно буде багато. І враховуючи навантаження і графік Ради, то раніше ніж кінець лютого законопроект не буде винесений на голосування до другого читання, впевнений нардеп.

"Коли винесуть законопроект на друге читання буде залежати від Комітету, але очевидно що не раніше 22 лютого. Якщо буде багато правок, то процедура розгляду може затягнутися на декілька днів", додає Железняк.

Железняк нагадав, що під час розгляду правок текст в таких законопроектах може змінюватися. Але після їх розгляду в сесійному залі має відбутися фінальне голосування, й документ повинен набрати мінімальних 226 у другому читанні. 

"Потім дуже ймовірно, що хтось з депутатів внесе блокуючу постанову і потрібно буде ще одне голосування щоб дати можливість Спікеру підписати закон і відправити Президенту. Потім президент має підписати закон", прогнозує депутат. 

За словами Железняка, він описав один з найбільш ймовірних, але не єдиний зі сценаріїв.

Нагадаємо, народний депутат від "Слуги народу" Сергій Нагорняк заявив, що новий закон про мобілізацію, ймовірно, буде ухвалено не раніше березня. За словами політика, наразі з поганих рішень намагаються обрати найкраще, яке зможе сприйняти суспільство.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.01.2024 12:38