Фото: Генштаб ЗСУ

Як погода вплине на подальший контрнаступ України: пояснення ISW

Погіршення погодних умов матимуть вплив на контрнаступ Збройних сил України, зокрема, на його темпи. Проте вони не призведуть до його остаточного припинення.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, на думку аналітиків, холодна та мокра погода можуть трохи сповільнити темпи контрнаступальних дій українських військових. Проте наступ ЗСУ однозначно не зупиниться.

"Українським силам, ймовірно, залишилося від 30 до 45 днів "бойової погоди". Сезонні проливні дощі та сильна багнюка пізньої осені сповільнять рух для обох сторін, а низькі температури створюють безліч проблем із логістикою. Збройні сили України продовжать контрнаступальні операції до кінця поточного року. Холодна і волога погода вплине на активні бойові дії, але не зупинить їх", — йдеться у звіті Інституту.

Водночас експерти наголосили, що взимку просування українських військ знову може відновитися.

"Взимку на території України спостерігаються сильні морози, що робить місцевість більш сприятливою для механізованих маневровних бойових дій, і українські чиновники висловили готовність до використання цих погодних умов взимку 2022-2023 років", — зазначають аналітики.

Крім того, наразі українські війська просунулися на схід від Новопрокопівки (18 км на південний схід від Оріхова).

"Триває наступ в районі Роботиного, де ЗСУ вже звільнили 1,5 квадратних кілометрів території. Сили оборони також досягли невстановленого успіху біля Кліщіївки в 7 кілометрах на північний захід від Бахмута в Донецькій області", — додали у звіті.

Нагадаємо, Збройні сили України зайняли частину селища Опитне, що на Донеччині. Сили оборони провели успішну операцію поблизу Авдіївки та закріпилися і ведуть бойові дії на території населеного пункту.

Додамо, очільник української розвідки Кирило Буданов заявив, що Російська Федерація переоцінила свої можливості у війні з Україною. Країна-агресор застосувала усі типи озброєнь. Також Буданов заявляв, що контрнаступ Збройних сил України продовжиться і взимку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.09.2023 07:05