Фото: Офіс президента України

Зеленський пояснив, що змусить росіян втекти з Півдня України

Президент Володимир Зеленський вважає, що навіть незначний прогрес на полі бою має велике значення для України. На його думку, українським військовим необхідно натиснути на російських окупантів на Півдні, що змусить їх втекти із цього та інших напрямків на передовій.

Про це очільник держави повідомив в інтерв'ю виданню The Economist. Президент переконаний, що великий прорив ЗСУ на фронті ще може статися.

"Зараз у нас є рух. Це важливо", — сказав Зеленський.

Він зазначив, що захисникам України вдалося прорвати першу із трьох основних оборонних ліній країни-агресора Росії у Запорізькій області. Водночас Зеленський наголосив, що великий прорив ще попереду.

"Якщо ми натиснемо на них (російських окупантів, — ред.) з Півдня, вони втечуть", — наголосив український лідер.

Зеленський також додав, що важливо, щоби країни Заходу продовжили надавати військову допомогу Україні. Він сказав, що Захід не повинен допомогти Росії перемогти й не може перервати постачання зброї Києву.

За словами Зеленського, російський диктатор Володимир Путін ще не розуміє, що у довгій війні він програє. Росія сама по собі дуже слабка, сказав він.

"Тому що не має значення, що його підтримують 60% або 70% росіян. Ні, його економіка програє", — додав глава держави.

Контрнаступ ЗСУ: останні новини з фронту

Ввечері 10 вересня Зеленський повідомив про успіхи Сил оборони на фронті. За його словами, протягом минулого тижня українські військові просунулися вперед. Зокрема, він відзначив Таврійський та Бахмутський напрямки. Щодо Куп’янського, Лиманського напрямків, Авдіївки та Марʼїнки — там ЗСУ тримають позиції.

Керівниця Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк у неділю повідомляла, що українським захисникам вдалося закріпитися на Лівобережжі Херсонської області. Проте, за її словами, зараз необхідна інформаційна тиша.

"Так, є позиції, є певні закріплення, але розвиток подій потребує все-таки інформаційної тиші. Як тільки ми зможемо говорити про більш безпечну ситуацію для наших воїнів, обов'язково сповістимо", — наголошувала вона.

Гуменюк пояснювала, що також небезпека на Лівобережжі Херсонської області існує і для цивільного населення, яким прикриваються російські загарбники.

Відомо, що Збройні сили України зайняли частину селища Опитне, що на Донеччині. Вони провели успішну операцію поблизу Авдіївки. Таку інформацію підтвердив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш. Він наголосив, що українські воїни не лише просунулися до Опитного, але вже й ведуть бойові дії на території населеного пункту.

Водночас очільник української розвідки Кирило Буданов вважає, що контрнаступ Збройних сил України продовжиться і взимку.

Нагадаємо, за даними аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), українські військові просунулися в районі кордону Донецько-Запорізької області та на заході Запорізької області. Крім того, зафіксовано просування Збройних сил України на південь від Бахмута.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.09.2023 05:30