Фото: Василь Небензя / соцмережі

Як Росія використає своє головування у Радбезі ООН: роз'яснення ISW

Російська Федерація 1 липня взяла на себе одномісячне ротаційне головування в Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй вперше з квітня 2023 року. Країна-агресор, ймовірно, використовуватиме цю позицію як базу для проектування сили в міжнародній системі, як це склалось історично.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Як зазначають аналітики, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров головуватиме на дебатах у РБ ООН 16 та 17 липня. ISW оцінив під час головування Росії у квітні 2023 року, що Росія використала своє головування в РБ ООН для просування кількох наративів щодо бажаного впливу Росії на міжнародну систему, і раніше зазначала, що Москва використовує своє право вето в РБ ООН як базу для проектування сили. 

Декілька високопосадовців російських чиновників нещодавно розпочали кілька інформаційних операцій, покликаних відвернути увагу від відповідальності за добре документовані порушення Росією міжнародного права, вчинені в Україні, що, ймовірно, дасть умови для майбутнього головування в Радбезі ООН.

Нагадаємо, 1 липня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що країну-агресорку Росію не обрали до Економічної та соціальної ради ООН.

Ще на початку лютого суд у Гаазі вперше в історії виніс остаточне рішення щодо порушення Російською Федерацією норм міжнародного права. Міжнародний суд ООН встановив, що країна-агресор порушила міжнародні конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.07.2024 06:44