Фото: МЗС

Кулеба: Росію не обрали до Економічної та соціальної ради ООН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що країну-агресорку Росію не обрали до Економічної та соціальної ради ООН.

У своєму дописі у соцмережі X очільник МЗС наголосив, що злочинцям немає місця в міжнародних органах.

"Сьогодні завершився 26-й тур голосування, в якому Росія не змогла бути обраною до ЕКОСОР, одного з шести головних органів ООН. Це голосування вкотре демонструє, що Росія може битися об стіну скільки завгодно разів, але результат залишиться незмінним: міжнародним злочинцям не місце в міжнародних органах", — наголосив він.

Кулеба додав, що наша держава залишається відданою цілям і принципам Статуту ООН.

"Ми продовжуємо просувати ці цілі за незмінної підтримки наших міжнародних партнерів", — наголосив глава МЗС.

Що відомо про Економічну та соціальну раду ООН

Головний орган з координації економічної діяльності ООН і спеціалізованих установ, пов'язаних з ООН. Важливість цього органу засвідчує той факт, що на нього припадає майже 70% всіх бюджетних ресурсів, а також персоналу ООН. 

ЕКОСОР складається з 54 країн-членів, які обираються Генеральною Асамблеєю ООН терміном на 3 роки, щорічно по 18 членів. Місця в Раді розподіляються за географічним критерієм: 14 місць — країни Африки, 11 місць — країни Азії, 6 — країни Східної Європи, 10 — країни Латинської Америки та Карибського басейну і 13 — країни Західної Європи та інші країни. Кожен член Ради має один голос, рішення ухвалюють простою більшістю голосів. ЕКОСОР проводить щорічно дві сесії тривалістю в один місяць: у Нью-Йорку і в Женеві.

Україну неодноразово обирали членом ЕКОСОР. У 2008–2009 вона була членом більшості функціональних комісій ЕКОСОР: Комісії з народонаселення і розвитку, Комісії з наркотичних засобів, Комісії із запобігання злочинності та карного правосуддя, Комісії сталого розвитку, Комісії соціального розвитку. Протягом 2004-2007 входила до складу Статистичної комісії.

Україна також представлена у складі Комітету з програми й координації та Комітету по внесках. У жовтні 2009 її обрано членом Ради на період 2010-12 рр. Увійшовши до складу ЕКОСОР від групи східноєвропейських держав, вона і Словаччина замінили там Білорусь і Румунію. До складу Ради на зазначений період було також обрано Аргентину, Багамські Острови, Бангладеш, Бельгію, Гану, Єгипет, Замбію, Ірак, Італію, Канаду, Коморські Острови, Монголію, Руанду, Сполучені Штати Америки, Філіппіни та Чилі.

Нагадаємо, 1 березня країну-агресорку Росію офіційно виключили з Дунайської комісії. Відповідне рішення було ухвалено ще під час ювілейної сесії у грудні 2023 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.07.2024 23:33