Фото: "Укрінформ"

Росію офіційно виключили зі складу ще однієї міжнародної організації

У п'ятницю, 1 березня, країну-агресорку Росію офіційно виключили з Дунайської комісії. Відповідне рішення було ухвалено ще під час ювілейної сесії у грудні 2023 року.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Міжнародна ізоляція держави-агресора продовжує посилюватися. Дунайська комісія, одна з найстаріших міжнародних організацій у світі, на своїй 100-й ювілейній сесії минулого грудня, під час першого українського головування, вирішила, що дії Росії несумісні з Белградською конвенцією", — наголосив Кулеба.

За словами очільник МЗС, Росія мала до 29 лютого вийти з організації самостійно. Проте країна-агресорка так і не зважилася на даний крок самотужки.

"В результаті, починаючи з сьогоднішнього дня, держави-члени Комісії більше не будуть офіційно визнавати свої зобов'язання перед Росією відповідно до установчої Белградської конвенції", — повідомив Кулеба.

До того ж Дунайська комісія вперше у своїй історії наклала штраф на Росію за несплату внесків після позбавлення її повноважень в цій організації в березні 2022 року.

"Закликаю всі міжнародні організації наслідувати цей приклад, ізолювати російських дипломатів та вигнати Росію. Агресорам і терористам не місце на жодних авторитетних міжнародних форумах", — резюмував міністр.

Що відомо про Дунайську комісію

Комісія заснована Конвенцією про режим судноплавства на Дунаї 18 серпня 1948 року у Белграді.

Основними цілями діяльності комісії є забезпечення і розвиток вільного судноплавства на Дунаї для торговельних суден під прапорами усіх держав відповідно до інтересів і суверенних прав держав-учасниць Белградської конвенції.

Після початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну на 12-й позачерговій сесії 17 березня 2022 року представники держав-учасників ухвалили рішення щодо воєнної агресії Російської Федерації проти України, що порушує базові принципи Белградської конвенції. Відповідно до цього рішення було відхилено повноваження усіх представників Російської Федерації, їх також було усунено від участі у всіх засіданнях Дунайської комісії до відновлення миру, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Нагадаємо, 1 грудня 2023 року Росію не включили до нового складу Ради Міжнародної морської організації на 2024-2025 роки. Росія досі членом Ради організації у 2022-2023 роках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.03.2024 20:18