Фото: Офіс президента

Росію вперше в історії виключили з Виконавчої ради ЮНЕСКО, — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що Росію виключили з Виконавчої ради ЮНЕСКО. Це сталося уперше в історії організації.

Про це гарант повідомив у Twitter.

"Епоха російського впливу закінчилася, і це правильно", — наголосив Зеленський.

За його словами, російським терористам немає місця на чолі значущих міжнародних організацій.

"Міжнародна роль Росії буде тільки слабшати", — написав Зеленський.

Також на вагоме рішення Організації Об'єднаних Націй відреагував і голова Офісу президента Андрій Єрмак. Він зауважив, що це дуже важливий крок, адже Росія неодноразово обстрілювала українські міста, історичні будівлі, об‘єкти з охоронної зони ЮНЕСКО.

"У цивілізованому світі немає місця для терористів", — акцентував Єрмак.

Що відомо про Виконавчу раду ЮНЕСКО

Виконавча рада ЮНЕСКО — один із трьох ключових органів Організації (поруч із Генеральною конференцією та Секретаріатом), який керує її бюджетною та програмною діяльністю. Рада налічує 58 членів, яких обирає Генеральна конференція — дорадчий орган, до складу якого входять усі члени ЮНЕСКО. Члени Виконавчої ради обираються за квотним принципом, причому квоти виділяються для кожного регіону, за відносною більшістю голосів.

Росія входила до групи II "Східна Європа", від якої обрали Сербію (137 голосів), Албанію (134), Словаччину (117) та Чехію (99).

Основні обов’язки Виконавчої ради визначені в Статуті ЮНЕСКО. Крім того, вона підпорядковується директивам і резолюціям Генеральної конференції. Виконавча рада збирається двічі на рік. Її голову обирають з-поміж представників держав — членів виконавчої ради.

Нагадаємо, раніше представника Російської Федерації уперше не обрали до складу Міжнародного суду Організації Об'єднаних Націй. Натомість було обрано представників Австралії, Мексики, Південно-Африканської республіки, Румунії та США.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.11.2023 22:49