Фото: DW

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо миру в Україні

У четвер, 23 лютого, у Нью-Йорку пройшло засідання Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, на якому відбулося голосування за українську формулу миру. 

Генасамблея ООН ухвалила запропоновану Україною резолюцію до роковин російського вторгнення, яка закликає РФ зупинити бойові дії та вивести свої війська з України.

За резолюцію проголосували 141 з 193 країн-членів країн, проти — 7.

Голосування Генасамлеї ООН 23 лютого

В екстреній спеціальній сесії Генасамблеї взяли участь дипломати зі 193 країн-членів ООН. Це засідання є символічним, адже проходить у переддень річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.  

Варто зазначити, що Росія не має права вето в Генеральній Асамблеї, на відміну від Ради безпеки ООН. Водночас резолюції не мають обов'язкової сили відповідно до міжнародного права. Генасамблея ООН вже ухвалювала кілька резолюцій щодо війни в Україні, зокрема, із закликом до Росії вивести війська, а також із засудженням незаконної "анексії" територій нашої країни.

Що передбачає українська формула миру

Відомо, що вперше світ почув українську формулу миру на Всесвітньому економічному форумі у Давосі у січні цього року. Там її презентувала перша леді України Олена Зеленська. Тоді вона закликала світ об'єднатися проти російської агресії.

Українська формула миру передбачає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Нагадаємо, 15 листопада президент України Володимир Зеленський у виступі перед учасниками "Групи двадцяти" представив пропозиції України щодо досягнення миру з Росією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.02.2023 22:45