Фото: Енергоатом

Як росіяни підірвали Каховську гідроелектростанцію: пояснення ГУР

Російські окупанти переміщували вибухові речовини та техніку для здійснення дистанційного підриву дамби Каховської гідроелектростанції в Херсонській області. Українські спецслужби мають докази цих фактів.

Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону.

"Зрозуміло, що будуть дані точні оцінки щодо потужності вибухів, скільки для цього потрібно вибухівки. Це все буде пораховано. Але факти переміщення вибухових речовин, відповідно, і техніки рашистами для здійснення контрольованого дистанційного вибуху, безумовно є. Вони неодноразово були оприлюднені", — сказав Юсов.

Раніше Головне управління розвідки повідомляло про проведення основних робіт із замінування одразу після захоплення Каховської ГЕС. У квітні 2022 року рашисти додатково замінували шлюзи та опори. На самій греблі було встановлено тентовані вантажівки з вибухівкою.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", після підриву гідроелектростанція повністю зруйнована й відновленню не підлягає.

Керівниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк пояснила, що російські окупанти здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, адже у них не витримали нерви в очікуванні контрнаступу Збройних сил України. У такий спосіб рашисти намагаються завадити контрнаступальним діям українських бійців. 

Секретар національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що руйнування гідроелектростанції жодним чином не вплине на звільнення України.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що під загрозою затоплення перебувають до 80 населених пунктів. Триває евакуація населення. Шмигаль також зазначив, що оцінюються наслідки для довкілля та загрозу для Запорізької атомної електростанції, однак через відсутність доступу до неї така оцінка ускладнена.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни. 

Нагадаємо, Володимир Зеленський провів термінове засідання ради національної безпеки та оборони. Він доручив провести евакуацію з районів ризику та забезпечити питною водою всі міста й села, які забезпечувалися водою з Каховського водосховища. Також погоджено комплекс міжнародних і безпекових заходів, щоб притягти Росію до відповідальності за цей теракт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 12:18