Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Як Україна визволятиме Крим: можливі сценарії від американських експертів

Напередодні очікуваного контрнаступу з боку України й більш ніж через 14 місяців після того, як президент Росії Володимир Путін почав своє повномасштабне вторгнення в сусідню країну, відбулося помітне зрушення в розповіді про те, як країна, що роздирається війною, може відновити контроль над своєю анексованою територією.

Про це пише Newsweek.

Ще 25 квітня вищий представник президента України Володимира Зеленського на Чорноморському півострові Таміла Ташева заявила, "що Крим буде звільнено, адже шляху назад для України немає". У такий спосіб вона просувала український план першочергових заходів, який має бути вжито до деокупованого Криму.

Видання зазначає, що її коментарі засновані на очікуванні, що Зеленський виконає обіцянку, дану ним минулого літа, і скасує незаконну анексію Криму Росією, що тривала дев'ять років. Ташева також повідомила, що Зеленський уже проінструктував чиновників, як діяти "одразу після деокупації півострова".

Росіяни також готуються до того, що Крим незабаром може опинитися на передовій війни. Ось що сказав старший радник Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) полковник морської піхоти США у відставці Марк Канчіан, вказуючи на великі укріплення, які були помічені вздовж узбережжя півострова та російської військово-морської бази в Севастополі в останні тижні. Поки що Росія готується до українського наступу.

Серія наступів

Марк Канчіан заявив, що повернення Криму можливе, але це буде нелегкий подвиг і може статися не так швидко, як хотілося. За його оцінками, Україна, ймовірно, розпочне серію наступальних операцій протягом більш тривалого часу, щоб повернути свої окуповані території — Донецьку та Луганську область, Херсонську, Запорізьку та Крим.

"Це не буде одноразовий наступ, який змете росіян. Вони почнуть цей наступ, він триватиме місяць, а потім завершиться", — сказав Канчіан, використовуючи військовий термін, який позначає точку, в якій підрозділ занадто розтягнутий або виснажений, щоб продовжувати своє просування.

"А потім буде фаза відновлення, щоби запустити наступну оборону, можливо, наприкінці літа. Ви побачите, як розігрується динаміка, атака, захоплення території, зупинка, перебудова, знову атака", — продовжив він.

Генерал-лейтенант у відставці, колишній заступник командувача збройних сил США в Європі та заслужений науковий співробітник Центру аналізу європейської політики (CEPA) Стівен Твітті погодився, зазначивши, що між Росією та Україною існує близько 800 миль спірного прикордонного простору.

"Я не бачу, щоб українці намагалися атакувати, щоб захопити всі 800 миль прикордонного простору, від Донбасу, від Херсона до Криму. Я бачу, що українці захоплюють невеликі ділянки місцевості, як вони це робили минулого літа… серія наступальних операцій замість величезної широкомасштабної наступальної операції", — сказав Твітті.

Дрони

Перша лінія атаки України у ширшій спробі звільнити Крим, ймовірно, передбачатиме використання безпілотників, сказав старший науковий співробітник та радник Центру нової американської безпеки Семюел Бендетт.

"Дрони стануть першою хвилею атаки, і росіяни дуже стурбовані цим... це буде великомасштабний удар, і у росіян не буде іншого вибору, окрім спробувати захистити себе від цих дронів", — сказав Бендетт.

За словами Бендетта, Україна протягом кількох місяців перевіряла російську систему ППО в Криму, відправляючи безпілотники, додавши, що Крим "певно посідає важливе місце на порядку денному України".

Жовтий рівень терористичної загрози почав діяти у деяких частинах Криму з 11 квітня 2022 року і повідомлення про вибухи на півострові стають дедалі частішими.

24 квітня 2023 року в Криму пролунали вибухи. Підтримуваний Москвою губернатор Севастополя Михайло Развожаєв повідомив у своєму Telegram-каналі, що Чорноморський флот Росії відбив атаку двох морських безпілотників. Україна не взяла на себе відповідальність за атаки безпілотників.

Декількома місяцями раніше окупаційний виконувач обов'язків голови анексованого Росією Криму Сергій Аксьонов заявив російському державному інформаційному агентству ТАСС, що українські безпілотники становлять найбільшу загрозу для півострова.

"Україна також починає використовувати військові безпілотники більшої дальності, і Росія стурбована", — продовжив він.

Бендетт пояснив, що Росія стурбована тим, що Україна використовуватиме велику кількість цих безпілотників, щоб розтрощити російську систему ППО і змусити росіян витратити свої боєприпаси, щоб спробувати збити їх, і що ці атаки безпілотників, які оголять російські позиції, будуть переслідуватись ракетними ударами великої дальності силами ВПС.

Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив Newsweek у лютому, що цей конфлікт, — це "війна безпілотників".

"Вони — суперзброя тут", — сказав він. Дрони, додав Геращенко, коштують "набагато дешевше", ніж танки, і дозволяють Україні знищувати російські сили "на великих відстанях, не вступаючи у прямий бойовий контакт".

Розширена облога

Ще 8 жовтня 2022 року Москва заявила, що вантажівка, яка вибухнула на Керченському мосту, викликала сильну пожежу і пошкодила ключову артерію Криму. Аксьонов наголосив, що міст був побудований як єдине сухопутне сполучення Росії з анексованим Кримом, і пообіцяв знайти винних, не звинувачуючи негайно Україну.

За даними видання, Україна спробує відрізати Крим, відібрати стратегічно важливий міст через Керченську протоку, що з'єднує Росію з Кримом, і "просто згодом стиснути його, зробивши його непридатним для використання".

"Це буде складно, але можливо. Зараз це можливіше, тому що українська армія отримала багато обладнання, досвіду та підготовки. Тож це допомогло б їм, якби вони захотіли повернути собі Крим", — сказав Канчіан. 

Твітті сказав, що на якомусь етапі Україні доведеться вжити заходів, щоб запобігти поповненню запасів Росією з Криму, "чи це матеріально-технічне забезпечення, чи війська".

"Крим може спочатку бути в розрахунку України, або вони можуть спробувати атакувати спочатку десь ще, що є вразливим. Це, можливо, може створити для них добрі позиції для нападу на Крим. Вони збираються, як можна сподіватися, зрештою дістатися до берегової лінії, а потім осадити її, вивести з ладу міст, стріляти по катерах, які поповнюватимуть запаси Криму, атакуватимуть військові об'єкти протягом тижнів чи місяців, перш ніж вони спробують почати наземну атаку", — додав Канчіан.

Люди, які прибули з Херсона, чекають подальшої евакуації вглиб Росії на залізничній станції Джанкой у Криму 21 жовтня 2022 року. Встановлена Москвою влада Херсонської області на півдні України 20 жовтня 2022 року заявила, що вивезено близько 15 тисяч осіб з території, яку Росія нібито анексувала перед українським наступом.

За словами Твітті, для утримання Криму Україні необхідно розмістити війська по всьому півострову.

"Ви не зможете утримати його, якщо не зможете висадити війська на землю, а якщо ви не зможете утримати цю місцевість, то ви не зможете її утримати", — сказав він.

Ось чому, пише видання, колишній заступник командувача збройних сил США в Європі вважає, що Україна не повинна робити повернення Криму першим етапом свого майбутнього наступу.

"Якщо вони спробували спочатку піти до Криму, то, на мій погляд, вони не мають далекобійних вогневих можливостей, щоб ізолювати Крим, а їхні військово-морські можливості не створені для того, щоб захистити Крим. От чому я виступаю за проведення послідовних наступальних операцій доти, доки не буде створено умов, щоб ви могли повністю кинути всі сили в Крим, щоб знищити росіян, ізолювати та захопити півострів", — додав Твітті.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що російські військові не готові до контрнаступу Збройних сил України. На сьогодні армія країни-агресора не має таких потужностей, як на початку війни.

Зазначимо, голова розвідки Кирило Буданов заявив, що першочергове завдання українських військових під час контрнаступу — звільнення усіх тимчасово окупованих територій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.05.2023 16:53