Фото: Вікіпедія

Як Україні уникнути відключень світла влітку: Bloomberg назвав умову

Україна потребує покращеної системи протиповітряної оборони, щоб захистити свої енергетичні активи від ракетних атак Росії та уникнути відключень електроенергії цього літа, коли споживання електроенергії наближається до зимового піку, 

Таку заяву зробив міністр енергетики України Герман Галущенко, пише Bloomberg.

Енергетичні об'єкти стали ключовими цілями як для Росії, так і для України, оскільки війна триває вже третій рік. Сили Москви завдали удару по українській енергетичній мережі, щоб завдати шкоди її економіці, тоді як Київ націлився на російські нафтопереробні заводи, щоб скоротити постачання палива для своїх збройних сил та доходи, необхідні для фінансування вторгнення.

Бомбардування Росією українських енергетичних об'єктів в останні тижні були масштабнішими та краще сплановані, ніж атаки попередніх двох років, вивівши з ладу генерувальні потужності та обмеживши постачання електроенергії. В результаті відновлення обладнання та захист енергосистеми стали ключовими пріоритетами уряду, хоча він і намагається оцінити, яких збитків було завдано.

"Руйнування були значними — у виробництві електроенергії та передачі електроенергії. Ситуація складна. Ми досі не розуміємо масштабу збитків, оскільки багато об'єктів все ще лежать у руїнах, і ми не можемо до них дістатися", — сказав Галущенко.

Загальні втрати офіційно не підраховані, хоча Галущенко заявив, що вони вже обчислюються мільярдами гривень (1 мільярд гривень еквівалентний приблизно 26 мільйонам доларів) та можуть продовжувати зростати. За його словами, зрештою масштаби можуть досягти мільярдів доларів.

За словами чиновників, вже постраждали шість гігаватів електроенергії, що втричі більше, ніж Україна планувала імпортувати у західних союзників цієї зими. ДТЕК, найбільша приватна енергетична компанія України, заявила, що 80% її об'єктів серйозно пошкоджено.

Галущенко сказав, що Україна шукає необхідне їй енергетичне обладнання у всьому світі, зокрема у сусідніх країнах, для заміни пошкодженого обладнання. Але цей процес може бути безглуздим, якщо країна не має достатньої протиповітряної оборони, сказав він. Життєво важливий пакет допомоги США на загальну суму понад 60 мільярдів доларів заблокований у Палаті представників, а боєприпаси закінчуються.

Навесні російські теплові та гідроелектростанції стали основним об'єктом страйків. Ці напади загрожують не лише втратами електроенергії, а й екологічними катастрофами, сказав Галущенко.

"Напади на гідроелектростанції є терористичними актами та воєнними злочинами, оскільки вони зачіпають не лише виробництво енергії, а й роботу гребель на річках", — заявив міністр.

Після того, як останніми тижнями були пошкоджені українські Дністровська та Канівська ГЕС, президент Володимир Зеленський попередив, що Росія хоче повторити катастрофу, яка сталася на Херсонщині минулого літа, коли руйнація Каховської греблі призвела до масштабної повені.

Мета Росії — зруйнувати економіку України, сказав Галущенко, додавши, що більшу шкоду енергосистемі ускладнить подолання піків споживання цього літа.

"Ми обов'язково спілкуватимемося з людьми. Всі хочуть жити комфортно, але ми маємо враховувати той факт, що нині існують обмеження", — додав Герман Галущенко.

Раніше директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив, що українцям варто готуватися до ймовірних відключень світла. Певні обмеження електроенергії будуть в другій половині липня та в серпні.

Варто зазначити, що внаслідок масованого російського обстрілу України, який стався 22 березня, компанія ДТЕК втратила 50% генераційних об'єктів. Ця ворожа атака на енергосистему України стала найбільшою за весь час повномасштабного вторгнення.

Нагадаємо, у ніч на 29 березня російські війська завдали по електростанціях у центральному та західному регіонах України. Зафіксовано пошкодження. В "Укренерго" попереджали про можливі відключення світла.

Також повідомлялось, що у двох українських регіонах запроваджують графіки стабілізаційного й аварійного відключення світла через масовані обстріли російської армії. Йдеться про Полтавську та Донецьку області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.04.2024 14:39