Фото: Facebook Соломії Бобровської

Як українська влада вирішує "снарядний голод" ЗСУ: роз'яснення нардепки

Через бюрократію та відсутність вольового рішення на початок широкомасштабної агресії Україна так і не мала готових виробничих ліній з виготовлення боєприпасів. Зараз все доводиться наздоганяти інтенсивними темпами.

Про це в інтерв'ю TrueUA повідомила народна депутатка від фракції "Голос" Соломія Бобровська, яка з 2022 року є членом Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Нардепка назвала основні типи снарядів, які потрібні ЗСУ: "Є низка важливих напрямків — це і виготовлення снарядів вітчизняного виробництва різних калібрів (122 мм, 152мм, 155 мм NATO), і високоточних ракет таких, як "Вільха-М". Але мене турбує інша річ: ми багато років говоримо про необхідність і власну спроможність виготовлення боєприпасів. Але для цього мало докладаємо зусиль. І українську бюрократію в суміші з корупцією ніхто не скасовував".

Вона наголосила, що через бюрократію та відсутність вольового рішення на початок широкомасштабної агресії наша держава так і не мала готових виробничих ліній. Цими питаннями в першу чергу опікується "Укроборонпром", але цю тему під час війни не варто порушувати.

"Проте хотілось закцентувати на БпЛА — це надважливий окремий напрям, де багато новацій та креативу. Це вже певна галузь в Україні, починаючи від саморобних моделей і закінчуючи абсолютно достойними безпілотниками, які на повну використовуються на фронті. Сучасні бойові дії характеризуються масовим застосуванням дронів всіх типів: розвідувальних, ударних та дронів-камікадзе. БпЛА масово застосовуються у війні як з нашої, так і з російської сторони. Тому та сторона, яка матиме перевагу у дронах, однозначно матиме перевагу у веденні сучасної війни", — додала вона.

Нардепка також наголосила на корупції: закупівля боєприпасів та озброєння в іноземного виробника породжує набагато простішу схему постійної реалізації бюджетних коштів. 

"Це — зрозуміла і звична стара історія. Маю надію, що одного дня перевірка всіх укладених контрактів буде здійснена правоохоронними органами", — сказала Бобровська.

Нагадаємо, Україна може отримати від Болгарії велику кількість боєприпасів для ведення війни з Росією. У цьому процесі можуть допомогти країни-посередники.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.03.2023 20:35