Фото: "АрміяInform"

Яка ситуація в окупантів із запасами ракет: заява розвідки

Російська Федерація продовжує виробництво ракет. Проте загарбникам найближчим часом не вдасться вийти на довоєнні запаси.

Таку заяву зробив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов, пише "РБК-Україна".

"Виробництво ракетного озброєння на Росії продовжується. Вони й близько не можуть повернутись до рівня тих запасів, які в них були станом на 23 лютого 2022 року. Проте виробництво йде. Протягом кількох останніх місяців саме ракетних ударів було відносно небагато — це означає, що вони можуть накопичувати їх для завдавання наступних масованих ударів", — сказав він.

Представник розвідки наголосив, що нераціональне і неефективне використання ворогом ракетного арсеналу, яке ми бачили минулого року, не дало свого результату, а, навпаки, тільки виснажило його запаси.

"Ну, скажімо, було б дивно, якби вони таке повторили цього року. Але будь-який ракетний удар — чи це 20, 30 ракет чи 100 — це серйозний виклик і загроза для інфраструктури та Сил оборони України. І, безумовно, на ці виклики треба зважати", — додав Андрій Юсов.

Скільки Росія витрачає на ракетні удари

За оцінками Forbes, станом на жовтень 2023-го Росія запустила по Україні понад 3 000 ракет, витративши на ракетні удари 22,8 мільярда доларів. Це дорівнює вартості майже половині всієї військової допомоги США Україні з 24 лютого 2022 року.

Попри те, що більшість повітряних атак в останні місяці відбувається без застосування ракет, а винятково БпЛА, до жовтня місяця Росія все ще витрачала близько 100 ракет на місяць. Але за останній місяць російські війська використали лише 31 ракету.

Остання масована ракетна атака України відбулася 21 вересня 2023 року. Тоді за день Росія випустила по Україні 43 крилаті ракети. Така економія свідчить про те, що ворог намагається накопичити певний запас ракет для майбутніх зимових обстрілів.

Попри неймовірно високу вартість ракетних атак для Росії — близько 0,5-1 мільярд доларів на місяць — ворог навряд чи відмовиться від тактики ракетного терору до завершення війни, навіть якщо такі атаки не даватимуть істотної військової чи навіть економічної шкоди. Тож зимові місяці стануть черговим випробуванням для української системи протиповітряної оборони.

Нагадаємо, що представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов заявив 27 жовтня, що рашисти останнім часом не застосовують масованих ракетних ударів по Україні. Це може свідчити про накопичення цього виду озброєння Російською Федерацією для атаки на енергетичну інфраструктуру нашої країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.11.2023 09:41