Фото: depositphotos

Яке церковне свято 10 червня: кого сьогодні вшановують віряни

У понеділок, 10 червня, за новим церковним календарем віряни вшановують священномученика Тимофія. Він був єпископом.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя святого Тимофія

Святий жив в четвертому столітті в невеликому місті Пруса (турецьке місто Бурса). Він вів праведне життя та був єпископом. Тимофій мав дар зцілення та чудотворства.

У період його життя правив Флавій Юліан, який був язичником та іконоборцем. Тоді почалися гоніння на християн. Тимофій не зміг змиритися з приниженням християн та активно проповідував слова Господа. Незабаром слава про його дії дійшла до імператора. Він наказав кинути єпископа в темницю, щоб дати йому побути на самоті та одуматися. Проте навіть у в’язниці під загрозою смерті Тимофій не відмовився від віри у Христа. Це ще більше розлютило правителя і він наказав відрубати голову святому.

Страта відбулася в темниці, а тіло кинули на вулицю. Проте його з почестю поховали однодумці мученика. Згодом святі мощі єпископа були перенесені до Константинополя. Відомо, що і після смерті мощі мученика продовжували творити чудеса для тих, хто звертався з щирими молитвами.

Святий Тимофій

Святий Тимофій. Джерело: lviv.media

Що не варто робити у цей день

  • Не варто цього дня лихословити та лаятися.
  • Не можна ходити босоніж по росі.
  • Не можна займатись важкою фізичною працею.
  • У цей не можна зловживати жирною та шкідливою їжею.

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря не є обов'язковим для всіх, тобто примусово його нікому не нав'язують. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше у ПЦУ пояснювали, чи можна відмовитись бути хрещеною та хрещеним. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 10.06.2024 10:00