Фото:Freepic

Яке церковне свято 12 червня: кого сьогодні вшановують віряни

У середу, 12 червня, за новим церковним календарем віряни вшановують преподобного Онуфрія Великого. Він був сином перського царя.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя Онуфрія

Життя преподобного вражає своєю надзвичайністю. Святий народився у родині перського царя. Дитина зовсім не приймала материнське молоко. Тоді батько поспішно відправився в дорогу разом із сином, боячись, щоб дитина не вмерла від голоду. У пустелі до них підбігла біла лань, нагодувавши хлопчика своїм молоком та побігла вперед, вказуючи їм шлях. Так вони дійшли до монастиря, біля міста Гермополя. Ігумен взяв святого Онуфрія до себе на виховання. Попрощавшись із сином, цар пішов і до своєї домівки, проте не переставав відвідувати монастир. Лань годувала хлопчика до трирічного віку.

У десятилітньому віці Онуфрій пішов у пустелю, бажаючи наслідувати святих пророків Іллю й Іоанна Предтечу. Коли він таємно вночі вийшов з монастиря, перед ним з'явився промінь світла, що вказав йому шлях до місця його пустельних подвигів. Святий злякався й вирішив повернутися, але голос Ангела-Хоронителя навернув його на подальший шлях.

Святий Онуфрій шістдесят років прожив у пустелі у повній самітності. Багато скорбот та спокус перетерпів він за цей час. Коли зотлів його одяг і він сильно страждав від спеки й холоду, Господь одяг його густим покривом волосся на голові, бороді й тілі. Тридцять років Ангел Божий щодня приносив йому хліб та воду, а останні 30 років він харчувався від фінікової пальми, що виросла, з ласки Божої, біля його печери. Також протягом всіх 60 років Ангел приходив до преподобного Онуфрія у святкові дні й причащав його святих Христових Тайн. Помер святий Онуфрій природною смертю у глибокій старості.

Що не варто робити у цей день

  • Цього дня не можна пліткувати та заздрити.
  • Народні прикмети не радять цього дня одягати одяг чорного кольору, 
  • Не варто 12 червня позичати сіль.
  • Заборонено важко працювати на городі.

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря не є обов'язковим для всіх, тобто примусово його нікому не нав'язують. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше у ПЦУ пояснювали, чи можна відмовитись бути хрещеною та хрещеним. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 12.06.2024 12:20