Фото: Pexels

Яке церковне свято 14 лютого: кого сьогодні вшановують віряни й що заборонено робити

У середу, 14 лютого, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять преподобного Кирила. Він був братом рівноапостольного Мефодія.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святого Кирила

Святий Кирило народився в Македонії, в місті Солуні. Він здобув хорошу освіту, з 14-річного віку виховувався з сином імператора. Юнак рано прийняв сан пресвітера. Після повернення до Константинополя був бібліотекарем соборної церкви та викладачем філософії. Святий Кирило з успіхом вів дебати з єретиками, іконоборцями та з магометанами. Прагнучи до самотності, він віддалився на гору Олімп до свого старшого брата Мефодія, але самотність його тривала недовго.

Святий Кирило

Святий Кирило. Джерело: ukr.media

У 857 році обидва брати були послані імператором Михайлом у місіонерську подорож для проповіді християнства у хозар (типовий імперський кочівницький народ). По дорозі вони зупинялися в Херсоні та знайшли там мощі священномученика Климента, Папи Римського. Прибувши до хозар, святі брати розмовляли з ними про християнську віру. У 862 році імператор послав братів до Моравії для проповіді християнства слов'янською мовою. Їх зустріли з великою пошаною, бо брати принесли з собою мощі священномученика Климента. У 869 році, в 42 роки, святий Кирило помер.

Святі Кирило і Мефодій склали слов’янську азбуку. Також вони переклали слов’янською мовою Євангеліє, Апостол, Псалтир і багато богослужбові книги. 

Що не можна робити у Кирилів день

  • Краще цього дня не відвідувати лікарів, особливо стоматологів чи косметологів.
  • 14 лютого не можна стригти нігті та волосся.
  • Не варто зловтішатися, лихословити, ображатися, лаятися, лінуватися.
  • Не можна зловживати алкоголем.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 14.02.2024 09:23