Фото: Pixabay

Яке церковне свято 15 березня: кого сьогодні вшановують віряни

У п'ятницю, 15 березня, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять мученика Агапія і з ним сімох мучеників: Пуллія, Тимолая, Роміла, двох Александрів і двох Діонісіїв.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святих

Жили святі за часів царювання імператора Діоклетіана та постраждали через свою віру в Господа в палестинській Кесарії. Агапій, Пуплій, Тимолай, Роміл, два Олександра і два Діонісія якось під час одного з язичницьких свят відмовилися принести жертву ідолам. За це їх схопили, публічно почали катувати та стратили.

Мученика Тимофія засудили на спалення, Агапій і Текла були віддані на поталу звірам. У цей час в натовпі перебували юнаки Пуплій, Тимолай, два Олександри, Діонісій і іподиякон Діаспольської церкви Роміл. Вони зв'язали собі руки та з'явилися до правителя Урвана, щоб публічно прийняти віру в Христа. Правитель пробував умовити їх відмовитися від свого рішення. Проте даремно. Їх всіх кинули в темницю, де вже знаходилися двоє християн — Агапій і Діонісій. Незабаром усіх стратили.

Святий Агапій та сім мучеників

Святий Агапій та сім мучеників. Джерело: blyzhchedoboga.com.ua

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 15.03.2024 11:00