Фото: Pexels

Яке церковне свято 16 січня: кого сьогодні вшановують віряни й що заборонено робити

У вівторок, 16 січня, за новим церковним календарем у православній церкві відзначають день поклоніння чесним веригам апостола Петра, в народі — Петра Вериги. Вважалося, що віряни, підійшовши до вериг, зцілювалися від усіх хвороб. 

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про це святого Петра і що таке "вериги"?

Веригами називають ланцюги або кайдани, які стримують руки. Православні християни часто надягали на себе вериги, щоб краще контролювати своє тіло і не піддаватися гріхам. 

Апостол Петро — один із 12 апостолів Ісуса Христа. Він народився у Віфсаїді, батьком його був простий рибалка. У юності він разом зі своїм братом Андрієм працював рибалкою. Зустрівши Спасителя, вони залишили цю роботу і пішли за ним. Ставши апостолом Христа, Петро слідував за ним всюди. Він був одним із найулюбленіших учнів Ісуса. Проте, за наказом іудейського царя Ірода, близько 42 року святого кинули до в’язниці через його християнські проповіді та святі слова. Відповідно до Святого Писання, він був зв'язаний двома залізними ланцюгами. Його залишили так на ніч — до початку суду.

У ніч перед судом ангел Господній зняв з Петра ці кайдани та вивів його з темниці. Християни, почувши про чудо, зберегли ці ланцюги (вериги) і довгий час оберігали їх як коштовність, аж до періоду правління патріарха Ювеналія.

Фото: days.pravoslavie

Фото: days.pravoslavie

Свята Євдокія побудувала храм на честь апостола Петра і поклала в ньому вериги. Також у Римі зберігаються інші вериги, в які був закутий Петро перед своєю смертю. За переказами вони можуть зцілювати недуги та благословляти нужденних.

Що не можна робити у цей день

  • Не можна ображати домашніх тварин і худобу, покровителем яких, як вважалося, є Петро Верига.
  • Не рекомендується 16 січня виносити сміття з хати, бо можна разом з ним і винести власне щастя.
  • Також суворо забороняється прати одяг у цей день — це вважається за великий гріх.
  • Не слід брати до рук нічого гострого, бо можна поранитися.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі свята, які припадають на січень 2024 року. У перший місяць Нового року українці  святкують День пам'яті захисників Донецького аеропорту та всіх загиблих воїнів, День Соборності України, Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, День пам'яті Героїв Крут. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 16.01.2024 05:22