Фото:Freepic

Яке церковне свято 18 червня: кого сьогодні вшановують віряни

У вівторок, 18 червня, за новим церковним календарем віряни вшановують мученика Леонтія. Він був греком за походженням і жив під час правління Веспасіана. 

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя святого Леонтія

Святий мученик Леонтій був римським воїном. Він був офіцером імперської армії і завдяки своїй хоробрості та розуму згодом отримав звання старшого генерала.

Одного разу Леонтій зцілив свого товариша Гіпатія, який побачив у видінні ангела та наказав йому та іншим солдатам вигукнути ім’я Леонтія. Коли вони це зробили, Гіпатій одразу ж зцілився. Це диво вразило всіх, особливо одного солдата на ім’я Феодул. Потім Гіпатій та Феодул пішли шукати Леонтія.

Святий Леонтій став мучеником через свою щиру віру в Христа. Імператорський губернатор Адріан, який був запеклим противником і переслідувачем християн, наказав заарештувати Леонтія та його товаришів Гіпатія та Феодула. Їм погрожували тортурами та смертю, якщо не відречуться від Христа і не принесуть жертву римським богам. Проте мученики твердо зізналися у своїй вірі в Спасителя.

Леонтія повісили догори ногами на стовпі з важким каменем на шиї та наказали бити його палицями до смерті. Тіло мученика було викинуте за межі міста, але християни з пошаною поховали його поблизу Тріполі.

Мученик Леонтій та його друзі Гіпатій та Феодул

Мученик Леонтій та його друзі Гіпатій та Феодул. Джерело: mefodiy.org.ua

Що не варто робити у цей день

  • Заборонено лихословити та сваритися.
  • Не варто зловживати сном — можна "проспати все життя".
  • Цей день не вдалий для домашніх справ. 
  • Не бажано 18 червня витрачати великі суми грошей.

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря не є обов'язковим для всіх, тобто примусово його нікому не нав'язують. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше у ПЦУ пояснювали, чи можна відмовитись бути хрещеною та хрещеним. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 18.06.2024 10:20