Фото: Pexels

Яке церковне свято 18 січня: кого сьогодні вшановують віряни й що заборонено робити

У четвер, 18 січня, за новим церковним календарем у православній церкві відзначають день пам'яті святителів Афанасія і Кирила, архієпископів Олександрійських. Вони все своє життя боролися з єретиками та несли до людей віру в Христа.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святих Афанасія і Кирила

Афанасій народився в Олександрії в родині християн. З дитинства він полюбив церковне богослужіння, що навіть влаштовував зі своїми однолітками гру у священиків, а сам, подібно єпископу, з усією точністю здійснював церковну службу. Коли до хлопців приєднувалися діти з язичницьких сімей, святий Афанасій розповідав їм про Христа Спасителя, а потім, у разі їх згоди, здійснював на березі моря хрещення.

В молоді роки він став дияконом Олександрійської Церкви. У зовсім молодому віці Афанасій бачив, що в церкві немає справжньої благочесті, адже надто багато людей були послідовниками Арія, який заперечував той факт, що Ісус Христос має в собі божественну природу. Коли помер патріарх Александр Афанасій зайняв його посаду і почав розвінчувати вчення Арія. Через це святого обмовили та навіть приписали йому зґвалтування і вбивство. Кілька разів патріарха виганяли з Олександрії.

Фото: blyzhchedoboga.com.ua

Фото: blyzhchedoboga.com.ua

Кирило також був одним з видатних борців за православ'я і великих учителів Церкви. Крім вивчення Священного писання, він вивчав багато світські науки, серед яких була і філософія.

Коли він отримав посаду патріарха, то вигнав єретиків з Олександрії та побудував великий храм. Найважчою ж була боротьба Кирила з несторіанською єрессю. Він зміг добитися скликання Вселенського Собору. Несторіанське вчення визнали єретичним, а самого Нестора позбавили сану і вигнали у Лівійську пустелю. Святитель Кирило керував Олександрійською церквою протягом 32 років.

Спільне святкування святителям Афанасію і Кирилу Олександрійським встановлено за них багаторічні великі труди і подвиги, понесені за захист догматів Вселенської церкви проти єресей.

Що не можна робити у цей день

  • У цей день не можна лихословити, лаятися та сваритися.
  • Не можна хрестити хлопчиків сьогодні, інакше в майбутньому у них буде чоловіче безсилля.
  • З цього дня до Великодня не рекомендується відзначати весілля.
  • Невдалий день для переїзду. На новому місці постійно будуть скандали.
  • Не варто звертатися до суду в цю дату — програєте справу.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на січень 2024 року. У перший місяць Нового року українці будуть святкувати Трьох святих: Василя Великого, Григорія Богослова, Івана Золотоустого.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 18.01.2024 04:30