Фото: Pexels

Яке церковне свято 27 березня: кого сьогодні вшановують віряни

У середу, 27 березня, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять мучениці Матрони Солунської. Вона вважається покровителькою господинь. 

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святу Матрону

Матрона була рабинею юдейки Павтіли (дружини одного з солунських воєначальників). Вона примушувала святу прийняття іудейство, але вона, з юного віку пізнала віру Христову, тому не погодилася та таємно ходила до церкви.

Одного разу Павтіла, дізнавшись, що блаженна Матрона була в церкві, з гнівом запитала: "Чому ти не пішла в нашу синагогу, а ходила до церкви християнської?" Свята Матрона сміливо відповіла: "Тому що в християнській церкві присутній Бог, а від синагоги іудейської Він відступив".

Павтіла дуже розлютилася та побила святу Матрону, а потім, зв’язавши, замкнула її в темній комірці. На наступний день вона побила мученицю майже до смерті. Потім закрила в коморі, щоб страждальниці ніхто не зміг допомогти.

Протягом чотирьох днів свята мучениця перебувала без води та їжі. Матрона увесь цей час молилася, а Павтіла кожного дня била її товстими палицями. Коли вона вже ледь дихала, юдейка закрила її в тому ж приміщенні. Після цього мучениця померла.

Тіло святої за розпорядженням Павтіли було скинуто з міського муру. Християни підняли його та поховали. Згодом Олександр, єпископ Солунський, побудував церкву в ім’я святої мучениці Матрони, в якій розміщені її святі мощі, що прославилися чудесами.

Свята Матрона

Свята Матрона. Джерело: inlviv.in.ua

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочався Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 27.03.2024 11:38