Фото: Pixabay

Яке церковне свято 27 лютого: кого сьогодні вшановують віряни й що заборонено робити

У вівторок, 27 лютого, за новим церковним календарем християни вшановують святого преподобного Прокопія Декаполіта. Він був палестинським монахом та сповідником.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святого Прокопія

Прокопій усе своє життя присвятив служінню Господу. Народився святий у місті Селевкія (ця палестинська земля в той час називалася Декаполісом, нині ж це — Йорданія). У юному віці зрозумів, що хоче служити Богу, тому весь свій час присвячував духовному очищенню. Згодом був монахом в Константинополі. Там він мужньо виступив проти візантійського імператора Лева III, який був проти вшанування ікон.

Імператор дізнався про проповіді Прокопія, у яких він заявляв, що поклоніння іконам не є ідолопоклонством. Через це святого побили залізними прутами, а потім кинули до в'язниці. Там він провів аж до смерті Лева. Після цього він вийшов на волю та продовжував духовне життя. Помер в глибокій старості.

Сповідник Прокопій. Джерело: cerkva.te.ua

Сповідник Прокопій. Джерело: cerkva.te.ua

Що не варто робити у цей день

  • Не варто вирушати у далеку дорогу, тому що можна накликати на себе біду.
  • У цей день заборонено їсти м'ясні, молочні страви, яйця та рибу.
  • Не можна лихословити, лаятися та сваритися.
  • Також 27 лютого не можна влаштовувати весілля.
  • Не варто у цей день стригти волосся.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 27.02.2024 09:32