Фото: depositphotos

Яке церковне свято 29 березня: кого сьогодні вшановують віряни

У п'ятницю, 29 березня, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять мученика Марка. Він був висвячений в стан єпископа в період правління Костянтина Великого.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святого Марка

Священномученик постраждав через свою віру в Христа, коли імператором був Юліан Відступник. Марк за вказівкою рівноапостольного імператора Констянтина Великого зруйнував велике капище ідолів. А коли на престол вступив Юліан, то почалися жорстокі гоніння за християнами. У цей час активно відроджувалося многобожництво, а тому вороги вирішили помститися святому Марку. Проте він зрозумів, що його переслідують, а тому вирішив заховатися. Натомість ідолопоклонники повстали проти інших християн. Це змусило святого Марка здатися ворогам.

Зі святого почали знущалися: для нього придумували все нові та нові покарання. Його садили в болото, а діти тягали його за волосся. Також чоловіка повісили та ножицями різали його тіло, проколювали шкіру тростинами, обрізали вуха, а ноги здавлювали спеціальними знаряддями.

Згодом його намастили медом та смальцем і підняти її високо в повітря під час полуденної спеки. Його не лише палило сонце, але й жалили бджоли та мухи. Святий проявив неабияку мужність. Ідолопоклонники вимагали від Марка, щоб він дав гроші на нове капище або побудував його сам. Проте Марк не погодився. Згодом через непереможність святого його відпустили, а через деякий час Марк навернув усіх своїх ворогів на істинну віру.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочався Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 29.03.2024 11:04