Фото: depositphotos

Яке церковне свято 3 березня: кого сьогодні вшановують віряни й що заборонено робити

У неділю, 3 березня, за новим церковним календарем християни вшановують день пам'яті мучеників Євтропія, Клеоника і Василіска. Вони постраждали за свою віру в Христа.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святих Євтропія, Клеоника і Василіска

Брати Євтропій, Клеоник і племінник святого великомученика Феодора Тирона Василіск були друзями. Після мученицької смерті святого Феодора їх ув’язнили. Вони своєю проповіддю привели до християнської віри багатьох язичників, які були з ними в темниці.

Згодом правителем Амасії Понтійської був призначений жорстокий Аскліпіодот. Дізнавшись, що друзі мученика Феодора Тирона все ще знаходяться в темниці, правитель велів привести їх до себе. Проте святі Євтропій, Клеоник і Василіск так само твердо сповідали віру в Христа. За це вони були нещадно побиті, так що тіла їх перетворилися на суцільну рану. Під час тортур святий Євтропій голосно молився. У відповідь на благання святого мученикам з’явився сам Господь з ангелами та з ними святий великомученик Феодор Тирон.

Люди почали просити Асклипіодота припинити тортури. Побачивши, що народ хвилюється і готовий повірити в Бога, правитель велів відвести мучеників. Згодом він запросив святого Євтропія до себе на обід і запропонував йому публічно принести жертву язичницьким богам, а в душі залишатися християнином.

Святі Євтропій, Клеоник і Василіск

Святі Євтропій, Клеоник і Василіск. Джерело:most-dnepr.info

Але Євтропій відмовився. Наступного дня мучеників привели в язичницький храм, щоб насильно змусити їх принести жертви. Тоді Євтропій почав просити Спасителя: "Господи, будь з нами, а все язичницьке існування нехай зникне". Тільки прозвучало останнє слово молитви, як почався землетрус, почали рушитися стіни храму, а з ними розбилося і зображення богині Артеміди. Серед шуму землетрусу пролунав зверху голос: "Молитва ваша почута, і на цьому місці буде дім для молитви християн".

Коли закінчився землетрус, правитель Асклипіодот наказав зарити в землю високі дерев’яні коли, прив’язати до них мучеників і поливати киплячою смолою. Святі почали молитися Богові, а Євтропій вигукнув, звертаючись до мучителів: "Та нехай оберне Господь справу вашу проти вас!".

Смола почала обтікати тіла мучеників. Пізніше правитель наказав бити святих залізними крюками та посипати їхні рани гірчицею, змішаною із сіллю та оцтом. Святі ці муки перенесли з мужністю. Перед стратою мученики цілу ніч молилися. Вранці 3 березня святих Євтропія і Клеоника розіпнули, а Василіска залишили у в’язниці. Згодом його обезголовили, а тіло кинули в річку. Проте християни знайшли його і поховали на полі. 

Що не можна робити у цей день

  • Сьогодні не можна ходити до лісу.
  • Після заходу сонця заборонено давати або брати в борг хліб, сіль і гроші.
  • Сміття після заходу сонця теж не можна викидати, бо так винесете з будинку достаток і добробут.
  • Не можна 3 березня вживати алкоголь.
  • Не можна виконувати важку роботу.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 03.03.2024 10:35