Фото: "Вікіпедія"

Які проблеми для путінської армії створять американські ракети ATACMS: роз'яснення аналітиків

Білий дім розглядає можливість надання Україні ракет великої дальності ATACMS у разі, якщо Конгрес ухвалить рішення щодо допомоги Україні у сфері безпеки. 

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Ще 19 лютого канал NBC News повідомив, що два американські чиновники заявили, що Білий дім працює над тим, щоб надати Україні ракети ATACMS великої дальності в рамках одного з перших пакетів військової допомоги Україні, якщо Конгрес схвалить фінансування подальшої допомоги Києву в галузі безпеки. Раніше США надали Україні обмежену кількість ракет ATACMS іншого типу, що мають меншу дальність дії. 

Своєю чергою Україна провела успішні удари ATACMS у жовтні 2023 року, але не мала достатньої кількості запасів для проведення ударної кампанії за допомогою цих ракет, яка могла б створити оперативні проблеми для російських сил в Україні, особливо для операцій російської авіації, а також для зберігання та постачання боєприпасів. NBC News повідомила, що офіційні особи США також заявили, що США мають артилерійські системи та боєприпаси, підготовлені для негайної передачі Україні, якщо Конгрес схвалить фінансування допомоги США у забезпеченні безпеки України.

Українські можливості дальнього удару дозволяють українським силам послабити російську логістику у тилу, а достатні артилерійські системи та боєприпаси мають вирішальне значення для ефективного українського контрбатарейного вогню.

Перше використання ATACMS в Україні

Україна вперше застосувала ATACMS 17 жовтня. Ракети вдарили по російських аеродромах у Бердянську та Луганську. Цю зброю надали нашій державі Сполучені Штати Америки. Володимир Зеленський подякував лідеру США Джо Байдену за надання далекобійних ракет ATACMS.

Раніше радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що для російських загарбників наразі немає безпечного місця на території нашої держави. В україно-російській війні розпочалася нова глава.

Своєю чергою Білий дім офіційно підтвердив, що Україна отримала далекобійні ракети ATACMS. Їхня дальність — 165 кілометрів. За даними The New York Times, Україна отримала від Сполучених Штатів Америки близько 20 ракет ATACMS. При цьому Сили оборони не можуть їх використовувати для атак по території Російської Федерації.

Нагадаємо, російський диктатор Володимир Путін прокоментував передачу США Україні далекобійних ракет ATACMS. Він переконаний, що ця зброя не здатна переломити хід бойових дій на фронті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.02.2024 08:12