Фото: Mind.ua

Які професії найзатребуваніші в Україні і скільки платять: аналіз Державної служби зайнятості

Українським працедавцям зараз найбільш потрібні продавці-консультанти водії та менеджери з продажу. Саме такі вакансії найчастіше зустрічаються на ринку праці.

Про це розповіли у прес-центрі Державної служби зайнятості. І показали топ-10 професій за кількістю наявних пропозицій роботи на Єдиному порталі вакансій.

вакансії

Інфографіка Державної служби зайнятості

"Тенденції, які складаються на  ринку праці в поточному році, свідчать про  поступове відновлення малого та середнього бізнесу та зростання ділової активності насамперед у тих галузях економіки, які важливі для країни у стані війни”, — йдеться у повідомленні служби зайнятості.

Найбільше працівників шукають у Києві та області, Львівській, Дніпропетровській та Одеській областях.

Кого шукають та які зарплати пропонують роботодавці

Максимальний розмір заробітної плати в запропонованих вакансіях становить: 

  • продавець-консультант — 100 тисяч гривень; 

  • менеджер з продажу — 275 тисяч гривень;

  • водій — 120 тисяч гривень;

  • бухгалтер — 107,5 тисяч гривень;

  • кухар — 115 тисяч гривень;

  • інженер — 140 тисяч гривень;

  • лікар — 100 тисяч гривень;

  • вантажник — 35 тисяч гривень;

  • швачка — 54 тисячі гривень;

  • фармацевт — 64 тисячі гривень.

А от середній розмір заробітної плати у вакансіях, які отримує служба зайнятості — 11 тисяч гривень. Це сума для керівників, менеджерів — 12 тисяч гривень, професіоналів — 12 тисяч гривень, робітників з обслуговування устаткування та машин — 12 тисяч гривень, працівників сфери торгівлі та послуг — 11 тисяч гривень, кваліфікованих робітників з інструментом — 11 тисяч гривень.

"При цьому в базі даних служби зайнятості є окремі пропозиції роботи з відносно високою заробітною платою, наприклад: фахівець з розроблення комп'ютерних програм – 110 тисяч гривень, інженер-програміст – 90 тисяч гривень, ливарник металів та сплавів – 70 тисяч гривень,  слюсар-інструментальник – 60 тисяч гривень, водій – 60 тисяч гривень, агроном – 52 тисячі гривень", — кажуть у Держслужбі зайнятості.

Особливо затребуваними є кваліфіковані робітники з інструментом, робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин, а також працівники сфери торгівлі та послуг.

Нагадаємо, у травні 2023 року на Єдиному порталі вакансій було зареєстровано понад 184 тисячі вакансій, з яких 36 тисяч — від Державної служби зайнятості. Найбільше роботодавці шукають водіїв, швачок, продавців продовольчих та кухарів. Деяким фахівцям готові платити понад 40 тисяч гривень, а є вакансії із зарплатою 70 тисяч гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.07.2023 11:56