Фото: Pixabay

Яких кліматичних збитків завдала Росія Україні за два роки війни: шокуюча сума

Росія за два роки повномасштабної війни завдала Україні значної шкоди клімату. Загальна сума збитків становить понад 32 мільярди доларів.

Про це йдеться у звіті Міндовкілля.

Так, за результатами дослідження, за перші 12 місяців повномасштабне вторгнення Росії в Україну призвело до викиду 120 мільйона тонн вуглецю. За два роки війни викиди продовжили зростати та становлять 175 мільйона тонн вуглецю. Це перевищує річні викиди від високоіндустріальної країни, такої як Нідерланди, де використовують 90 мільйона бензинових автомобілів на дорогах, або будують 260 вугільних електростанцій по 200 МВт кожна.

"Поки світ намагається скорочувати викиди вуглецю для уникнення кліматичної кризи, російська агресія призводить до значних додаткових обсягів викидів. Більше третини цих викидів відбуваються за межами кордонів України, підтверджуючи, що вплив війни росії на довкілля не знає кордонів", — зазначив провідний автор звіту Леннард де Клерк.

До того ж, за даними експертів, через бойові дії, пожежі, руйнування інфраструктури та інші прямі й непрямі впливи на клімат посилюється із кожним місяцем. Масштабні атаки на українську електричну мережу призвели до багатьох неконтрольованих витоків SF6 (гексафториду сірки) — парникового газу, потужнішого ніж вуглекислий газ, метан і оксид азоту.

"На воєнні дії припадає майже третина оціненої шкоди для клімату, оскільки військові операції потребують величезних обсягів обладнання, боєприпасів і вибухових речовин, виробництво яких є дуже вуглецевоємним, а також великих обсягів палива, що призводить до непрямих і прямих викидів парникових газів. Крім того, вплив військових ланцюгів постачання на клімат є недостатньо вивченим, і фактична шкода для клімату може бути ще більшою", — коментує співавтор звіту Микола Шлапак.

За словами експертів, Росія продовжить завдавати шкоди клімату навіть після закінчення війни, адже відбудова пошкодженої та знищеної інфраструктури становитиме велике джерело викидів. Вони значною мірою пов’язані з виготовленням цементу і сталі та, за прогнозами, складуть аж 56 мільйона тонн вуглекислого газу. Тож у плануванні відбудови України важливо враховувати ці викиди та впроваджувати більш екологічні та кліматично-дружні практики, які дозволять їх зменшити.

Нагадаємо, в Україні через низку факторів спостерігається обміління річок. Йдеться про безсніжну зиму, посушливу весну та загальну тенденцію до глобального потепління.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 15.06.2024 03:32