Фото: Pixabay

В Україні спостерігається обміління річок: у Мінекології назвали причини

В Україні через низку факторів спостерігається обміління річок. Йдеться про безсніжну зиму, посушливу весну та загальну тенденцію до глобального потепління.

Про це в інтерв'ю "Новини.Live" заявив перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький.

За його словами, такі природні процеси періодично відбуваються. Він зазначив, що наша країна наразі мало забезпечена питною водою.

"Загалом Україна на сьогодні є країною, яка є мало забезпечена питною водою. За цим показником ми на 86-му місці у світі. Це дуже низький рівень", — наголосив він.

Зазначається, що обміління річок серйозно впливає на доступ до чистої питної води для населення. Для боротьби з такими наслідками Україна, відповідно до європейських директив, торік розробила план стосовно управління басейнами річок. Згідно з планом, передбачається чистка малих річок, щоб у майбутньому повернути їм водність.

Зокрема, Краснолуцький навів приклад річки Рось, де було збудовано дуже багато гідротехнічних споруд, які стоять на заваді проходженню води.

"При дослідженні річки Рось, ми побачили, що на ній збудовано дуже багато гідротехнічних споруд, які заважають проходженню води. Через це десь йшло обміління, бо перекривалася вода, а десь навпаки збиралася більше", — додав посадовець.

Нагадаємо, 6 червня міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець повідомляв, що шкода довкіллю внаслідок руйнування Каховської гідроелектростанції російськими окупантами перевищила 146 мільярдів гривень. Внаслідок ворожої диверсії затопило ліси, загинули рідкісні тварини, а сотні тисяч українців втратили доступ до питної води.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.06.2024 13:23