Фото: соцмережі

В Україні ввели обмеження на кількість учнів у перших класах

З 1 вересня 2024 року максимальна наповнюваність для початкових класів державних та комунальних закладів загальної середньої освіти може становити не більше 24 учнів. Це необхідно для покращення взаємодії вчителів та учнів. 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

Зазначається, що у 2024 та 2025 роках відповідна норма буде поширена на всі перші класи, які навчатимуться в очному або змішаному форматах. Для решти класів максимальна наповнюваність залишається 30 учнів. У міністерстві наголошують, що наповнюваність перших класів, які вчаться дистанційно, може бути більшою за 24 учні, а для учнів старших класів може перевищувати 30 осіб. Варто зазначити, що ця норма чинна під час дії воєнного стану.

"Норма закону покликана полегшити взаємодію вчителів і учнів та зробити освітній процес ефективним через зменшення кількості дітей у класі. Педагоги зможуть приділити більше уваги кожному учню / учениці та вибудувати ліпший звʼязок з ними", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що через набуття чинності цієї норми закону в закладів освіти можуть виникнути запитання щодо подальшої організації роботи. У міністерстві пояснюють, що поділ класу на групи для вивчення окремих предметів здійснюють за наявності певної кількості учнів.

"Наприклад, для вивчення української мови у класі має бути більше ніж 27 учнів. Отже, клас із 24 учнями не ділиться на групи для вивчення цього навчального предмета. Крім закладів із навчанням болгарською, кримськотатарською, польською, словацькою, румунською та угорською мовами", — додали в Міносвіти.

Варто наголосити, що для виплати заробітної плати педагогам освітню субвенцію розраховують для всіх місцевих бюджетів на основі фактичної кількості учнів і студентів усіх типів закладів освіти станом на 1 жовтня 2023 року, що передує плановому календарному року.

Нагадаємо, у травні Міносвіти повідомляло, що росіяни поширюють у мережі фейкову інформацію про збір даних школярів нібито для реєстру призовників. Зазначається, що у мережі поширюють лист, який нібито був підписаний заступником міністра освіти та науки України, де зазначено, що відомство спільно з Міноборони просять керівників закладів освіти зібрати дані про школярів 2008 року народження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.06.2024 12:01