Фото: apostrophe.ua

Яким буде курс долара у квітні і від чого він залежить: пояснення економіста

Найближчими місяцями не варто сподіватися ні на укріплення, ні на послаблення курсу гривні відносно долара, оскільки вартість цієї іноземної валюти в Україні фіксована. Увесь квітень, а також, ймовірно, увесь травень офіційний курс гривні до долара залишатиметься на рівні приблизно 36,6 грн/дол.

Про це у коментарі TrueUA повідомив економіст, координатор Економічної експертної платформи Олег Гетман.

"Ті незначні коливання, які відбуваються із готівковим доларом, й далі будуть. Але треба розуміти, що це 10% від безготівкового долара, який торгується по 36,6 грн/дол. Тому незначні коливання готівкового, який складає дрібну частку від всіх продажів, будуть і, швидше за все, у тих межах, які є зараз", — сказав економіст.

Олег Гетман пояснив, що готівковий курс іноземної валюти залежить від багатьох факторів.

"У першу чергу це психологічні фактори: що вирішує населення — купувати чи продавати долари євро тощо. Також залежить від того, скільки валюти направляє Нацбанк на валютний ринок. Але в будь-якому випадку готівковий курс триматиметься близько безготівкового плюс-мінус дві-три гривні. Це буде ще приблизно протягом півроку, поки НБУ не вирішить або відпустити курс, зробивши його плаваючим, або переставити планку вище, хоча підстав для цього не вбачається", — зазначив координатор Економічної експертної платформи.

Крім цього, курс валюти залежатиме від "зернового коридору": якщо спостерігатимуться негативні зміни, то це позначиться на вартості долара.

Нагадаємо, раніше голова Нацбанку Андрій Пишний повідомив, що в НБУ прив'язали скасування фіксованого курсу не до конкретного часу, а до макроекономічних показників. Утримувати долар на рівні 36,56 грн у регуляторі мають намір доти, доки ситуація на валютному ринку не покращиться, а інфляція не стабілізується.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.03.2023 08:37