Фото: Pixabay

Спецтрибунал щодо злочину агресії Росії: у Зеленського назвали три моделі

Про створення спеціального трибуналу щодо злочинів РФ проти України ще йдуть дискусії. Вже визначено три моделі його роботи та застосування. 

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Андрій Смірнов на своїй сторінці у Facebook.

За словами Смірнова, розглядаються три основні моделі його застосування і роботи. Два перших варіанти — створення спеціального трибуналу на основі угоди України з ООН із прийняттям відповідної резолюції Генасамблеї ООН або багатостороннього відкритого міжнародного договору між державами цивілізованого світу. Третій варіант "гібридний" — створення спецтрибуналу як суду, що працюватиме на основі українського права та української юрисдикції, із залученням міжнародного елементу для його побудови й діяльності. До участі буде запрошено міжнародних суддів та прокурорів   

"Якщо коротко, перші два варіанти є прийнятними та дійсно продемонструють готовність світу до важкого юридичного удару по конкретних міжнародних злочинцях. Третій, гібридний варіант, містить ризики звуження юридичної оцінки агресії, що триває, до рівня "міждержавного конфлікту", — зауважив Смірнов.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про створення спеціального трибуналу для найвищого політичного і військового керівництва Росії та Білорусі. 

Політика, 07.02.2023 11:25