Якщо ситуація не зміниться, від хвороби і голоду в Сирії буде гинути більше людей, ніж від бомб

01 БЕРЕЗНЯ 2018 11:38

З моменту прийняття в Раді Безпеки резолюції про припинення вогню в Сирії - в минулу суботу - в країні стали ще більше бомбити, руйнувати і вбивати; в ній стало ще більше голодуючих і стражденних передає TrueUA з посиланням на UN.  

Про це заявив Координатор надзвичайної допомоги ООН Марк ЛОКОК, виступаючи в середу в Радбезі. За його словами, в цілому з 18 лютого в Східній Гуті в результаті авіанальотів і обстрілів загинуло понад 580 осіб. Ще близько тисячі отримали поранення.  

ООН і партнерські гуманітарні організації готові відправити допомогу в обложені і важкодоступні райони. 45 вантажівок з предметами першої необхідності для 90 тисяч осіб в містечку Дума в Східній Гуті чекають своєї години.   

Однак, за словами Локока, умови для доставки допомоги стали ще більш небезпечними, ніж раніше. У минулому році допомогу отримували в 50 разів більше жителів обложених районів, ніж в цьому.  

«Якщо нічого не зміниться, то скоро ми побачимо, що від хвороб і голоду гине більше людей, ніж від бомбардувань», - підкреслив Локок. Він завершив свій виступ в Радбезі питанням до Голови: «Коли почнуть дотримуватися умов прийнятої резолюції?»  

Заступник Генсека з політичних питань Джеффрі Фелтман також заявив про те, що умови прийнятого в Радбезі документа не тільки не виконуються, надійшли повідомлення про новий випадок використання хімічної зброї.   

«Масштаби військової операції, проведеної сирійським урядом в Східній Гуті з населенням в 400 тисяч чоловік не можна виправдати боротьбою з бойовиками Джабхат ан-Нусра, - підкреслив Фелтман. - Боротьба з тероризмом не скасовує положень міжнародного права».  

Заступник постпреда США Келлі Карі заявила, що з моменту прийняття резолюції 2401 Росія щодня оголошує в Східній Гуті 5-годинну «гуманітарну паузу», а резолюція вимагає припинення вогню на 30 днів.   

«РФ не повинна вносити зміни в документ, за який вона сама ж проголосувала», - підкреслила вона.  

В свою чергу, Постпред Росії Василь Небензя розповів про 24 жителів сирійської провінції Дейр-ез-Зор, загиблих в результаті авіанальотів очолюваної США коаліції.  

«Мова йде про громадян другого класу або загибель невинних мирних жителів від демократичних бомб - це звичайне явище і навіть почесна доля?» - задався питанням російський дипломат. 

 

Світ, 01.03.2018 11:38