Фото: соцмережа X G7 Italy

Яку суму Росія має виплатити Україні за завдані збитки: у G7 назвали цифри

Російська Федерація має компенсувати Україні 486 мільярдів доларів компенсації за завдані збитки. Наразі країни "Великої сімки" оцінюють законні шляхи, щоб стягнути з країни-агресора ці кошти. 

Про це прописано в комюніке лідерів за підсумками саміту "Великої сімки" в Італії.

"Росія має припинити свою незаконну агресивну війну і заплатити за заподіяну Україні шкоду. За даними Світового банку, ця шкода вже перевищує 486 мільярдів доларів. Російські активи на Заході залишаться замороженими, поки конфлікт не припиниться, а вказана сума не буде виплачена Києву. Країни G7 готові також надати Україні кредит на 50 мільярдів доларів, виплати за яким здійснюватимуться з доходів за замороженими російськими активами", — йдеться у заяві.

Лідери G7, зокрема обіцяють продовжувати тиск на прибутки Російської Федерації від торгівлі енергоносіями та сировиною.

У "Великій сімці" наголосили на непохитній підтримці Києва та обіцяють й надалі надавати Україні військову, фінансову і гуманітарну допомогу.

Нагадаємо, на саміті "Великої сімки" в Італії лідери країн домовилися про надання Україні близько 50 мільярдів доларів США до кінця року. Кошти будуть обслуговуватися та погашатись шляхом майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в Європейському Союзі та інших юрисдикціях.

Раніше повідомлялось, що представники G7 досі працюють над доопрацюванням деталей того, як використовувати прибуток, отриманий від заморожених активів Росії, що, як вони сподіваються, стане одним із головних результатів саміту.

Своєю чергою голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час конференції з відновлення України — Ukraine Recovery Conference в Берліні 11 червня заявила, що Україна в липні отримає перші кошти від заморожених російських активів. Йдеться про суму 1,5 мільярда євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.06.2024 22:21