ЄС: реформа трудового законодавства

24 ЖОВТНЯ 2017 13:25

Як інформує TrueUA з посиланням на France 24, в понеділок відбулося обговорення законів ЄС в області трудової міграції на рівні керівників відповідних відомств країн-членів Євросоюзу.  

Президент Франції, в якій кількість іноземної робочої сили за 10 років виросла більше, ніж в 10 разів, обіцяв, що змінить існуюче законодавство, щоб захистити французів від іноземної конкуренції на трудовому ринку. Компроміс був знайдений.  

Євгеній Осиновський, міністр охорони здоров'я і праці Естонії: «Я думаю, що ми знайшли консенсус, зумівши збалансувати інтереси і самих працівників, і тих, хто їх наймає, і тих країн, що посилають цих людей, і тих країн, що їх приймають - досягнуте рішення захищає права працівників, при цьому воно не перешкоджає вільний рух трудового ресурсу».  

Відправляючи співробітників в іншу країну ЄС, їм гарантована тамтешня мінімальна зарплата, але соціальні внески виплачуються на території країни, що відправила робочу силу за рубіж.   

У Східній Європі вони кратно нижче, і іноземці обходяться, приміром, французьким підприємствам набагато дешевше, ніж місцеві. Це створює нерівні умови для конкуренції.  

Эммануэль Макрон розмістив в твіттері поздоровлення усім учасникам зустрічі: «Європа робить крок вперед, я вітаю цю амбітну угоду про іноземну робочу силу: більше захисту, менше шахрайства».  

Цей компроміс - лише перший крок у відповідному напрямі. Деталі майбутньої реформи обговорюватимуться в Ґетеборгу, на саміті, що дістав назву «соціальний»; він пройде в середині листопада.

 

Світ, 24.10.2017 13:25