ЄС ручається за малий бізнес України

01 ЛЮТОГО 2019 17:20

Місцеві банки активізували кредитування малого і середнього бізнесу з ініціативи ЄС та під гарантії Європейського інвестиційного банку, повідомляє Euro News.

Крок, життєво важливий для економіки України, де 90% всіх підприємств відноситься до категорії невеликих: саме в цьому секторі працює дві третини активного населення країни.

Програма гарантійної підтримки працюючих в Україні банків була розроблена в 2017 році. В даний час в ній беруть участь 4 банки – «Ощадбанк», «Украгазбанк», «ПроКредит Банк» і Raiffeisen Bank Aval. Його представник Руслан Співак нагадує:

«Сьогодні тільки 6% українських малих і середніх підприємств мають доступ до фінансування, це дуже низький показник. Завдяки ініціативі Європейського інвестиційного банку ми можемо його потроїти».

Серед компаній, які отримали позики по лінії ЄС - фірма «Полісся-2002», що займається експортом деревини.

Її співвласник Ярослав Баєв зазначив, що отримання позики на мільйон євро дозволило «вивести фірму на принципово новий рівень» - зокрема, закупити сучасне обладнання.

Як відбувається відбір компаній, які бажають отримати позику?

Руслан Співак з Raiffeisen Bank Aval уточнив:

«По лінії програми ми фінансуємо малі і середні підприємства з прозорою, добре функціонуючої бізнес-моделлю. У яких при цьому може не бути необхідних для отримання позики гарантій... Наше завдання - підтримати місцевих виробників, націлених на розвиток інноваційних бізнес-стратегій з акцентом на експорт».

Економіка, 01.02.2019 17:20