ЄС загрожує Угорщини і Польщі бюджетним батогом

03 ТРАВНЯ 2018 11:57

Угорщині і Польщі загрожує фінансове покарання. Єврокомісія запропонувала «скорочувати, обмежувати або перекривати доступ до фондів ЄС країнам-членам пропорційно розміру і ваги порушення ними верховенства закону».  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News.  

Лідер лібералів в Європарламенті сподівається, що постраждає прем'єр-міністр Угорщини:  

«Європейські гроші, на мій погляд, потрібно використовувати, щоб підняти наші національні економіки, щоб підняти наших громадян, - сказав Гі Верхофстадт - Їх не можна надавати родині пана Орбана або фінансувати якийсь новий футбольний стадіон в його виборчому окрузі. На це не можна витрачати гроші».  

До сих пір Євросоюз міг вводити санкції проти своїх членів, тільки за спільною згодою. Депутат від угорської опозиції зазначає, що позбавити країни бюджетних коштів простіше:  

«Це нова пропозиція дає Єврокомісії право вирішувати, вводити чи ні такі заходи проти держав-членів, - сказав Бенедек Явір. - Але в Євро Раді тільки кваліфікована більшість може накласти вето на пропозицію комісії».  

Міністр закордонних справ Угорщини, передбачаючи минулого тижня застосування проти його країни бюджетного батога, різко засудив таке рішення Брюсселя:  

«Використання суб'єктивних критеріїв для оцінки поведінки окремих країн веде до дуже небезпечної ситуації, - сказав Петер Сійярто. - Установи ЄС або група держав зможуть використовувати фонди ЄС для політичного шантажу».  

Процес обговорення довгострокового бюджету ЄС займе цілий рік, його прийняття потребуватиме одностайності.

 

Світ, 03.05.2018 11:57