Фото: eurovision.tv

"Євробачення-2023": онлайн-трансляція першого півфіналу конкурсу

У вівторок, 9 травня, о 22:00 за Києвом та о 21:00 за центральноєвропейським літнім часом у Ліверпулі (Велика Британія) розпочинається пісенний конкурс "Євробачення-2023". Участь у ньому цьогоріч беруть представники 37 країн. У першому півфіналі виступлять 15 учасників, включно з головними фаворитами конкурсу, за даними букмекерів — Швецією та Фінляндією.

Ведучими цьогорічного шоу Юлія Саніна, Ханна Уоддінгем та Аліша Діксон. Коментувати те, що відбувається на сцені українською мовою, буде ведучий Тимур Мірошниченко. Також у першому півфіналі поза конкурсом на головній сцені "Євробачення" виступлять кілька українських артистів: Юлія Саніна з фрагментом пісні "Маяк" та Alyosha з кавером хіта "Ordinary World" британського гурту Duran Duran.

Трансляцію першого півфіналу "Євробачення-2023" в Україні веде телеканал "Суспільне. Культура". 

Умови конкурсу

Лише 10 із 15 країн-учасників зможуть потрапити до гранд-фіналу, який пройде 13 травня. Найкращих виконавців оберуть глядачі — вони мають голосувати за своїх фаворитів. Голосувати зможуть глядачі з країн-учасниць, а також Німеччина, Італія та Франція, які автоматично потрапили до фіналу 13 травня. Важливо знати, що Україна не голосує у 1 півфіналі "Євробачення-2023". Голоси глядачів із тих країн, які не беруть участь у "Євробаченні-2023", підсумовуються, а набір балів зараховується як одна додаткова країна ("Інший світ").

Голосування у першому півфіналі "Євробачення-2023" розпочнеться після того, як виступлять усі 15 країн-учасниць. Після завершення голосування у випадковому порядку буде оголошено 10 пісень, які набрали найбільше глядацьких голосів та пройшли у фінал "Євробачення-2023". Результати голосувань країн оголосять лише 13 травня.

Музичний гурт від України

Нашу державу цьогоріч представлятимуть TVORCHI — молодий український гурт, який був заснований у 2018 році Андрієм Гуцуляком та Джеффрі Кенні (справжнє ім'я — Джімо Аугустус Кехінде).

Шлях TVORCHI до Євробачення розпочався у 2020 році. Тоді на Нацвідборі гурт представляв пісню Bonfire. Колектив пройшов у фінал, але перемогти не зміг. Дует спробував свої сили й у 2022 році, тоді журі віддало гурту дев’ять балів, а глядачі дали десятку — максимальний бал. Усього за гурт проголосувало понад 166 тисяч людей.

На "Євробаченні-2023" від України звучатиме пісня Heart Of Steel. Вокалісти обіцяють, що зроблять усе можливе, щоби гідно представити Україну на європейському пісенному конкурсі.

TVORCHI виступатимуть вже у фіналі під номером 19, бо це передбачено правилами конкурсу. Відомо, що на постановку номера для гурту TVORCHI витратили орієнтовно три мільйони гривень. Лише сценічні костюми для артистів, балету та беквокалістів обійшлися в 193 тисячі, графічний супровід номера — у 193 тисячі, спецефекти — ще в 127 тисяч. Раніше ми розповідали, як музичному колективу вдалося реалізувати себе та представляти Україну на головному пісенному конкурсі Європи.

Нагадаємо, букмекери прогнозують найбільші шанси на перемогу Швеції (57,14%). На другому місці Фінляндія (18,18%). Україні прогнозують третє місце.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.05.2023 21:56