Фото: "Голос України"

Єврокомісія домовилася з п'ятьма країнами щодо імпорту агропродукції з України

Європейська комісія досягла політичної угоди з Угорщиною, Болгарією, Словаччиною, Польщею та Румунією щодо агропродовольчої продукції з України. Раніше низка країн заявили про дестабілізацію внутрішніх аграрних ринків через сільськогосподарську продукцію з України, яка мали б проходити транзитом до третіх країн, але часто залишалася всередині країни, через яку відбувався експорт.

Про це повідомив виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс.

Ключові елементи угоди, узгоджені з Україною:

  • відкликання односторонніх заходів Польщі, Словаччини, Болгарії та Угорщини;
  • виняткові заходи захисту для чотирьох продуктів: пшениця, кукурудза, ріпак, насіння соняшнику;
  • пакет підтримки на 100 мільйонів євро для постраждалих фермерів у п'яти країнах-членах Євросоюзу;
  • розслідування щодо деяких інших продуктів, включно з соняшниковою олією;
  • робота над забезпеченням експорту в інші країни "шляхами солідарності".

"Ми діяли, щоб розв'язати проблеми як фермерів у сусідніх країнах ЄС, так і в Україні", — заявив Домбровскіс.

Раніше очільник Міністерства сільського господарства Румунії Петре Деа заявив, що Європейська комісія заборонить експорт українських зернових та олійних культур до Румунії до 5 червня.

Заборона на імпорт української агропродукції: що відомо

Польща до 30 червня заборонила імпорт на свою територію сільськогосподарської продукції, яка походить із території України або імпортується з неї. Аналогічне рішення ухвалили й в Угорщині. Пізніше там висунули умови для перегляду свого рішення.

Міністерство сільського господарства Словаччини ще перед тим заборонило перероблення та введення до кормового і харчового ланцюга українського зерна через наявність у ньому пестициду, який заборонений у ЄС. Водночас влада обіцяла захистити внутрішній ринок від дешевого зерна з України.

У Болгарії заявили, що також розглядають заборону на імпорт зерна з України, бо через обмеження Польщі та Угорщини побоюються, що продукція з України накопичиться в них.

Єврокомісія розкритикувала такі односторонні дії держав-членів ЄС щодо торгівлі, оскільки торговельна політика є винятковою компетенцією союзу. Президент України Володимир Зеленський також незадоволений такими рішеннями: він назвав заборону окремими державами на ввезення української аграрної продукції є деструктивною. За словами Зеленського, це не лише порушує наявну угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом, але й дає небезпечну надію Кремлю. Президент сказав, що йдеться про надію, що в нашому спільному європейському домі чиїсь помилкові рішення можуть панувати над спільними інтересами.

Нагадаємо, 26 квітня повідомлялося, що Чорноморський зерновий коридор був вкотре призупинений російською стороною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.04.2023 01:17