Фото: prostir.ua

Єврокомісія сьогодні оприлюднить звіт щодо виконання Україною умов для вступу в ЄС: чого очікувати

Європейська комісія 8 листопада оприлюднить новий звіт з оцінкою прогресу України на її шляху до Євросоюзу. Йдеться про виконання семи рекомендацій, наданих ЄС Україні разом зі статусом кандидата у червні торік. Україна сподівається, що цей звіт відкриє дорогу до офіційних переговорів з Україною про приєднання до ЄС.

Візит голови Єврокомісії до України

Минулої суботи Київ відвідала голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Під час перебування у столиці вона позитивно оцінила виконання Україною вимог, які дозволять розпочати переговори про вступ до ЄС.

"Ми вражені реформами, які ви здійснюєте в розпал війни. Ми не повинні забувати про те, що ви ведете війну за власне існування й водночас глибоко реформуєте свою країну", — зазначила фон дер Ляєн під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

Що передбачає звіт Європейської комісії

Звіт Єврокомісії — це великий і детальний документ, який стосуватиметься не лише України, але й інших держав, які претендують на членство в Євросоюзі разом з Україною, такі як Молдова, країни Західних Балкан, чи на отримання статусу кандидата на вступ, як Грузія.

Щодо України, то Комісія представить аналіз виконаних вимог за сімома блоками: судова реформа, реформа Конституційного суду, антикорупційна реформа, боротьба з відмиванням грошей, ухвалення антиолігархічних законів, удосконалення законодавства про національні меншини й законодавства про аудіовізуальні послуги.

Їх запропонували Україні для виконання після того, як влітку 2022 року вона отримала статус кандидата.

Чи виконала Україна виконала всі рекомендації ЄС

На сьогодні Єврокомісія вважає повністю виконаними чотири зі семи критеріїв для надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. Зокрема, йдеться про:

  • впровадження законодавства щодо процедури добору суддів Конституційного суду України, відповідно до рекомендацій Венеційської комісії;
  • завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  • відповідність законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам FATF і схвалення стратегічного плану реформування всього правоохоронного сектору;
  • реформа медіагалузі — приведення українського законодавства у відповідність з Директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги.

Водночас інші три критерії супроводжуються рекомендаціями від Єврокомісії щодо подальшого виконання.

Зокрема, завершеним не повністю вважається подальше посилення боротьби з корупцією. В рамках цього кроку Єврокомісія очікувала, зокрема, призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та директора Національного антикорупційного бюро.

Що очікує Україна від звіту ЄС

Західні ЗМІ схиляються до думки, що Єврокомісія, ймовірно, порекомендує розпочати переговори з Україною про вступ, але з певними умовами.

"Європейська комісія, ймовірно, порекомендує державам-членам розпочати офіційні переговори після завершення реформ та ухвалення законодавства про меншини, боротьбу з корупцією, а також "деолігархізацію" та лобіювання", — пише Bloomberg.

Висновок Єврокомісії, який буде опублікований 8 листопада, мають схвалити держави-члени, коли лідери ЄС зустрінуться в грудні на саміті.

"Якщо лідери ЄС вирішать офіційно розпочати переговори, виконавчий орган блоку розпочне технічну роботу з підготовки процесу вступу шляхом складання дорожньої карти та перевірки рівня відповідності між європейським законодавством та українським законодавством паралельно із завершенням Києвом майбутніх реформ, кажуть люди", — додає видання.

Водночас віце-прем'єр-міністр з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина сподівається, що звіт ЄК розповість про прогрес України та дасть розуміння подальших кроків.

"Але формулювання будуть стримані. І у цьому контексті відзначу три речі: 1) Україна є частиною ширшого політичного пазла розширення, і Звіт буде саме про це; 2) реформи мають продовжуватися, вичерпного списку завдань не буде; 3) Звіт ЄК  це лише основа, рішення щодо відкриття перемовин буде ухвалюватися лідерами ЄС в грудні",  зауважила вона.

Очікування Володимира Зеленського

Президент Володимир Зеленський у відеозверненні напередодні заявив, що 8 листопада — дуже важливий для України день. Він наголосив, що держава вже готується до подальших кроків після оприлюднення звіту.

"Завтра важливий день. Ми очікуємо історичний висновок Євросоюзу — звіт щодо виконання Україною рекомендацій Єврокомісії. І вже готуємо наші подальші кроки — після цього звіту. Нашу законодавчу роботу, посилення інституцій держави. Україна вже пройшла великий шлях у наближенні до Євросоюзу, і наша держава абсолютно свідома того, що набути членство в Євросоюзі — це і політичне рішення всіх країн, які вже у спільноті та хочуть бачити нову державу в Євросоюзі, але це також і робота самої держави", — заявив гарант.

За його словами, основна робота — це наближення й адаптація стандартів ЄС, практик спільноти.

"Україна буде в ЄС. І ми прийдемо до цього, зокрема, завдяки трансформації нашої держави — внутрішній трансформації, яка абсолютно відповідає інтересам наших людей. ЄС для України — це економічна безпека та соціальна стабільність, а Україна для ЄС — це посилення всієї спільноти. І дуже важливо, щоб депутати Верховної Ради України продовжували підтримувати необхідні для нашої євроінтеграції законодавчі ініціативи", — сказав Зеленський.

Нагадаємо, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що Євросоюз має переслідувати три головні цілі, щоби досягти стійкий і справедливий мир і не допустити замороження війни в Україні. Це, зокрема, справедливий і тривалий мир, забезпечення довгострокової безпеки України та вступ нашої держави до ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.11.2023 10:20