Колаж: НАЗК

Європейська країна першою узаконить конфіскацію російських активів для відновлення України

Естонія узаконить конфіскацію російських активів для фінансування відновлення України. В уряді країни вже готові, першими серед країн Євросоюзу, схвалити відповідний законопроект та відправити його на затвердження парламенту.

Про це повідомляє Bloomberg. 

Законопроект, над яким в Естонії працюють з грудня 2022 року, може торкнутися близько 35 мільйонів євро фінансових активів, що належать російським підприємствам. Міжнародний реєстр збитків Україні використовуватиметься як підстава для експропріації активів. 

"Це справді вдарить по олігархах, це справді вдарить по російській державі", — заявив міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна.

Bloomberg зазначає, що механізм використання російських активів на користь відновлення України обговорюється і на загальноєвропейському рівні. Проте йдеться не про конфіскацію. Офіційні особи ЄС планують запровадити податок на непередбачений прибуток, отриманий російськими фондами. Очікується, що активи російського центрального банку, що іммобілізовані в ЄС, принесуть близько трьох мільярдів євро непередбаченого прибутку.

Нагадаємо, державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен анонсував, що Україні передадуть конфісковані російські активи. Ця знакова подія відбудеться вперше з початку повномасштабної війни Росії проти України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.09.2023 20:49