Фото: tadviser.ru

Євросоюз підвищив тарифи на імпорт зерна з Росії та Білорусі

У четвер, 30 травня, Європейський Союз погодився підвищити тарифи на імпорт російського та білоруського зерна. Відповідно будуть збільшені мита на зернові, олійні культури та продукти з них.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"ЄС на міністерському рівні погодив підвищення тарифів на імпорт російського та білоруського зерна. Це має фактично зупинити його експорт в Європу, позбавить агресора прибутків і допоможе стабілізувати європейський ринок", — зазначив він.

Шмигаль наголосив, що від цього рішення виграють європейські та українські фермери, а економіка Російської Федерації програє.

"Велика подяка нашим європейським друзям за цей сильний крок", — додав прем'єр.

На сайті Європейського Союзу зазначили, що заходи набудуть чинності 1 липня 2024 року. Обмеження стосуються товарів, що походять з Росії чи Білорусі до ЄС, або експортуються прямо чи опосередковано з них. Вони не вплинуть на транзит через ЄС з обох країн до інших третіх країн.

"Ці заходи запобігатимуть дестабілізації зернового ринку ЄС, зупинять російський експорт незаконно привласненого зерна, виробленого на території України, і не дозволять Росії використовувати доходи від експорту до ЄС для фінансування своєї агресивної війни проти України. Це ще один спосіб, у який ЄС демонструє стабільну підтримку Україні", — заявив міністр фінансів Бельгії Вінсент Ван Петегем.

Нагадаємо, Україна демонструє здатність здійснювати експорт в односторонньому порядку через свій морський коридор у Чорному морі. Зокрема у квітні 2024 року вдалося експортувати найбільший обсяг зерна й олійних культур від початку великої війни — 6,6 мільйона тонн.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.05.2024 15:59