Фото ілюстративне. Джерело: Мінінфраструктури

Експорт із портів Чорного моря відновлено: у британській розвідці розповіли, як це вплине на економіку України

Україна демонструє здатність здійснювати експорт в односторонньому порядку через свій морський коридор у Чорному морі. Зокрема у квітні 2024 року вдалося експортувати найбільший обсяг зерна й олійних культур від початку великої війни — 6,6 мільйона тонн.

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

Експерти зазначили, що пропускна спроможність чорноморських портів сягнула щомісячного обсягу експорту, що перевищує будь-який інший місяць конфлікту, зокрема, досягнутий у рамках Чорноморської зернової ініціативи. Приблизно 5,2 мільйона тонн із загального експорту зерна й олійних культур у квітні 2024 року відправлено з чорноморських портів України порівняно з піком у 4,2 мільйона тонн у жовтні 2022 року.

За інформацією британських розвідників, морський коридор України з моменту його запуску в серпні 2023 року дозволив здійснити близько 1 600 транзитних перевезень суден і експортувати загалом 45 мільйонів тонн вантажів. Більшу частину цього обсягу складав експорт сільськогосподарської продукції, обсяг якого — понад 30 мільйонів тонн за дев’ять місяців. Решта — це переважно залізняк і залізна продукція, яку раніше не можна було експортувати морем.

Британські розвідники зробили висновок, що загалом це сприятиме відновленню економіки України 2024 року.

"Судноплавство з України життєво важливе для глобальної продовольчої безпеки: експорт зерна з України складе близько 9,7% світового експорту зерна в період з липня 2023 року до червня 2024 року", — йдеться у зведенні.

У той час, як експорт сільськогосподарської продукції залежить від портів Чорного моря, що є близько 78% за обсягом, інші маршрути продовжують використовуватися. Україна продовжує експортувати зернові й олійні культури через річку Дунай (близько 15% за обсягом), залізничним транспортом — близько 6% за обсягом та автомобільним транспортом — менш як 1% за обсягом.

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Нагадаємо, минулого тижня в Міністерстві оборони Туреччини поінформували про те, що міністр оборони України Рустем Умєров перебував з візитом в Анкарі 14 травня. Під час переговорів ішлося, зокрема, про безпеку судноплавства в Чорному морі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.05.2024 13:22