Фото: usp-ltd.org

Євросоюз планує повністю відмовитись від російського палива: названо терміни

Країни Європейського планують позбутися залежності від російського викопного палива. Вони поступово припинятимуть імпорт сировини до кінця поточного десятиліття.

Відповідне повідомлення з'явилось на сайті Європейської комісії.

Зазначається, що Євросоюз різко зменшив свою залежність від російського викопного палива, а саме поступово припинив імпорт вугілля, скоротив імпорт нафти на 90%, скоротив імпорт газу зі 155 млрд кубометрів у 2021 році до приблизно 80 млрд кубометрів у 2022 році та приблизно до 40-45 млрд кубометрів у 2023 році.

Також блок скоротив попит на газ більш ніж на 18% проти попередніх п’яти років, заощадивши близько 53 млрд кубометрів газу.

У звіті про стан Енергетичного Союзу за 2023 рік зазначається, що напередодні зими 2023-2024 років ЄС краще підготовлений до забезпечення своєї енергетичної безпеки. Згідно наведених цифр, напередодні зими 2022-2023 років газосховища у Європі були заповнені на 95%, зараз заповненість становить понад 98%.

Попри те, що найгірші наслідки енергетичної кризи вже позаду, у Єврокомісії наголошують, що місця для самовдоволення немає. 

"ЄС має продовжувати забезпечувати недорогу, надійну та доступну енергію для домогосподарств і підвищувати конкурентоспроможність своєї промисловості, підтримуючи інвестиції в чисті технології", — йдеться у звіті.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки вперше запроваджують санкції у відповідь на обхід цінової стелі для російської нафти. Під обмеження потрапили дві компанії.

Зазначається, що судноплавна компанія Lumber Marine SA з ОАЕ танкером SCF Primorye транспортувала нафту за ціною вище 75 доларів за барель з порту в РФ після того, як обмеження вже набули чинності. Водночас турецька Ice Pearl Navigation Corp володіє танкером Yasa Golden Bosphorus. Він перевозив нафту сорту ESPO за ціною 80 доларів за барель. При цьому, як SCF Primorye, так і Yasa Golden Bosphorus, які заходили в порти РФ, користувалися американськими постачальниками послуг під час транспортування нафти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.10.2023 11:09