Фото ілюстративне зі соціальних мереж

Євросоюз змінює правила перетину кордону для громадян та перевізників: що треба знати

Вже з 10 листопада Європейський Союз запроваджує систему автоматизованої реєстрації в’їздів та виїздів — EES (Entry/Exit System). Вона змінить процес перетину кордону для тих, хто не є громадянином Євросоюзу. 

TrueUA детально пояснює, що зміниться для людей, які в'їжджатимуть до країн ЄС після запровадження нової системи контролю. Варто зазначити, що для більшість українців не відчують глобальних змін при перетині кордону. Проте варто бути в курсі нових процедур.

Для українців безвізовий режим не скасовується, жодних додаткових зборів зараз не запроваджується. Змінюється лише підхід до перевірки документів.

Що таке EES

З 10 листопада на кордонах ЄС запрацює нова IT-система EES(Entry/Exit System), яка автоматично фіксуватиме в'їзд і виїзд усіх іноземців до країн Шенгенської зони. Це стосується всіх негромадян ЄС, включно з українцями, незалежно від наявності візи чи безвізу.

Що зміниться

Система EES одноразово зафіксує ваші біометричні дані та зберігатиме їх три роки. Штампів у паспорті більше не буде, а реєстрація проходитиме через термінали самообслуговування.

Чого чекати на кордоні

Під час першого в'їзду у вас візьмуть біометричні дані: відбитки пальців та фото обличчя. Час проходження кордону може збільшитись — приблизно на 40 секунд, поки збиратимуть дані особи.

Біометричні дані зберігатимуть три роки, повторно їх здавати не потрібно. Якщо відмовитесь від біометрії, вам відмовлять у в'їзді. Далі при кожному перетині кордону потрібно буде сканувати паспорт в терміналі самообслуговування.

Навіщо Євросоюз запроваджує EES

Нововведення мають спростити перетин кордону та посилять безпеку за допомогою біометричних документів. Зміни запобігатимуть використанню підроблених паспортів та протидіятимуть нелегальній міграції.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що країни Євросоюзу б'ють на сполох через посилення Німеччиною перевірок на кордоні. Це може призвести до ефекту доміно, який зруйнує вільну від кордонів Шенгенську зону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
 
Світ, 24.09.2024 11:59