Фото ілюстративне. Джерело: enovosty

Країни ЄС б'ють на сполох через посилення Німеччиною перевірок на кордоні

Сусідні країни Європейського Союзу попереджають, що відновлення контролю на всіх кордонах Німеччини може призвести до ефекту доміно, який може зруйнувати вільну від кордонів Шенгенську зону.

Про це повідомляє Euractiv.

Як зазначає видання, вільна від кордонів Шенгенська зона, яка вважається перлиною європейської інтеграції, останніми роками зазнає дедалі більшого тиску, оскільки дедалі більше країн знову вводять прикордонний контроль.

Німеччина перебуває на передньому краї цього розвитку, використовуючи стаціонарні перевірки для боротьби з нелегальними міграційними потоками на своїх південних та східних кордонах. Однак у Берліні зростає тиск з метою відновити постійний контроль на всіх німецьких кордонах, причому консервативна Християнсько-демократична спілка Німеччини (ХДС)/Християнсько-соціальна спілка Баварії (ХСС) особливо наполягає на цьому кроці.

"Контроль на всіх державних кордонах Німеччини має бути продовжений", — написали глави ХДС і ХСС Фрідріх Мерц і Маркус Зедер у своїй статті для Bild, маючи на увазі тимчасові перевірки, які були введені під час чемпіонату Європи з футболу.

Хоча ХДС в цей час не перебуває при владі, вона стабільно посідає перше місце в опитуваннях і може повернути посаду канцлера після майбутніх федеральних виборів у Німеччині у 2025 році. Крім того, цей крок також підтримує ліберальна Вільна демократична партія, яка зробила боротьбу із нелегальною міграцією одним зі своїх пріоритетів.

Східні сусіди Німеччини, що тривалий час відокремлені від решти Європи залізною завісою, особливо приголомшені таким розвитком подій.

"Це було б принциповим відходом від чинного законодавства і самого принципу Шенгену, що, безсумнівно, призвело б до ефекту доміно перевірок по всьому Шенгену. Це питання має вирішуватися на найвищому політичному рівні в загальноєвропейському масштабі", — заявила представник МВС Чехії Хана Мала.

Польща, як і Чехія, попередила, що нинішній контроль вже призведе до "труднощів, пов'язаних із прикордонним рухом", і наполегливо закликала німецьку сторону розглянути "швидке скасування контролю на польському кордоні та можливі альтернативні заходи", повідомили Euractiv у МВС.

До цього моменту Берлін ввів контроль на кордонах з Чехією, Польщею та Австрією, а міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фазер наголосила, що він зберігатиметься доти, доки нелегальна міграція "помітно" не скоротиться.

На превелике розчарування сусідів, це навряд чи станеться найближчим часом. Згідно з новим звітом федеральної поліції від середи (21 серпня), потік нелегальної міграції досяг найвищого рівня з 2016 року, коли криза біженців тримала Європу в напрузі. Хоча більшість чинних стаціонарних пунктів прикордонного контролю було запроваджено багато років тому (перевірки на австрійському кордоні почалися ще під час кризи з біженцями у 2015 році), план, висунутий ХДС/ХСС, вперше торкнеться також північних і західних сусідів Німеччини.

Деякі країни ЄС, такі як Данія, не стурбовані перспективою прикордонного контролю: представник данського уряду заявив, що це мало що змінить, інші ж стурбовані більше.

"Для такої країни, як наша, розташована в самому серці Європи й має дуже відкриту економіку, безперебійне функціонування Шенгенської зони має вирішальне значення", — заявив представник уряду Бельгії агентству Euractiv.

Нагадаємо, українським чоловікам мобілізаційного віку не видаватимуть проїзний документ для поїздок за кордон у німецькій федеральній землі Гессен. Такий документ зазвичай замінює закордонний паспорт у разі його відсутності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.08.2024 11:57